Kronofogden jagar fler män än kvinnor

I Kronofogdens nya halvårsstatistik framgår det att 233 personer i Kinda, och 148 personer i Ydre just nu har kronofogdeskulder.

Det är en spretig bild av skulderna som visas i den nya statistiken från Kronofogden.

Det är en spretig bild av skulderna som visas i den nya statistiken från Kronofogden.

Foto: Fredrik Sandberg

Kinda kommun2019-09-23 15:00

– Sett över hela landet ser vi en ökning av antalet skuldsatta och det är de unga vuxna som står för den största ökningen, säger Andrea Gleerup, enhetschef för betalningsföreläggande enheten på Kronofogden. 

Nyligen kom halvårsstatistiken från Kronofogden som visar hur mycket skulder svenskarna har i dagsläget. Den gäller för första halvan av 2019. För Kindaborna har den totala skulden ökat jämfört med 2018, men i Ydre så har den minskat.  

Enligt de nya siffrorna har Kindaborna 502 aktuella ärenden, vilket är 18 färre än för samma period förra året. Totalt är det 233 personer som har sammanlagt 6 422 337 kronor i kronofogdeskulder. Det är en ökning med över två miljoner kronor sedan ett år tillbaka.  

I Ydre går skuldsiffrorna åt rätt håll. Just nu har Kronofogden 341 aktuella mål och det är en minskning med 44 mål sedan 2018. I kommunen är det 148 personer som sammanlagt har skulder på 3 736 171 kronor. Vid samma period förra året låg siffran på över fem miljoner kronor.  

– Generellt sett så är mindre kommuner utanför storstäderna mer skuldsatta, säger Andrea Gleerup. 

I båda kommunerna är det fler män än kvinnor i statistiken. I Ydre är det 95 män och 53 kvinnor. I Kinda är det 130 män och 103 kvinnor som sitter på kronofogdeskulder. 

– Det har vi sett nu i flera år att det framför allt är män som har flest och mest skulder, säger Andrea Gleerup. 

Sett till hela länet ligger skuldbeloppet på över 345 miljoner kronor.  

Kinda- och Ydreborna har enligt den nya statistiken en totalskuld på över tio miljoner kronor.
Kinda- och Ydreborna har enligt den nya statistiken en totalskuld på över tio miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!