Konstskolan vill öppna fler dörrar

Nya ämnen, fler lärartimmar och ett större fokus på fortsatta studier. För några år sedan togs ett omtag på Liljeholmens konstskola och nu är målet att ta ännu större plats på den konstnärliga utbildningsscenen.

"Det är först nu som det känns möjligt", säger eleven Devin Asp som har börjat tro på en framtid som yrkesverksam konstnär.

"Det är först nu som det känns möjligt", säger eleven Devin Asp som har börjat tro på en framtid som yrkesverksam konstnär.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2019-05-21 05:00

– Det absolut starkaste hos oss just nu tycker jag är lärarna. Vi har alla varit yrkesverksamma och vi är inne och aktiva i konstvärlden, berättar Maja Almqvist som tillsammans med Elin Redin, Hasti Radpour och Marie Meurle utgör skolans lärarstomme.

Ända sedan 1970-talet har det på olika sätt funnits en konstutbildning vid Liljeholmens folkhögskola. Beläget vid sjön Åsundens norra spets, strax utanför Rimforsa, finns det plats för två årskurser med omkring 15 elever i varje. Historiskt sett har utbildningen fokuserat på måleri och fri konst, men när det för några år sedan var dags för ett generationsskifte bland lärarna genomfördes en del förändringar.

– Lärarna som jobbade här innan oss gick i pension och det blev liksom naturligt att göra ett omtag. Vi satte oss ned och funderade över vilken typ av konstskola vi ville bygga upp, vad vi egentligen var till för och var vi vill vara om fem år. Då blev det att vi utökade våra ben och även började att jobba med design, formgivning, animation och grafik, berättar Maja Almqvist och Elin Redin fortsätter:

– Det gör att våra elever nu har större möjligheter efter utbildningen och vi satsar mycket mer på att de ska läsa vidare. Ungdomarna i dag vill bli något mycket snabbare än när till exempel vi var unga, det ska gå fort från utbildning till färdigt yrke.

Konstskolan är en relativt liten del av hela folkhögskolan men väl på plats, när distanskurserna räknas bort, utgör utbildningen ungefär en fjärdedel av verksamheten vid Liljeholmen i Rimforsa. Just nu pågår ansökningsperioden, stänger gör den officiellt den 1 juni.

Hur har sökttrycket sett ut för utbildningen?

– Vi har aldrig haft någon uppsjö av sökande, elever har vi alltid fått slita med, men vi har tagit tillvara på de som funnits. Det är ganska få i Sverige som är i 20-årsåldern just nu, för bara några år sedan var det en "jättepeak", förklarar skolans rektor Daniel Bjurhamn och fortsätter:

– Det handlar om att ha en utbildning som är relevant inför framtiden, och vi är inte alls oroliga inför nästa år. Vi tror helt klart på fulla utbildningar.

En av eleverna som går på konstskolan just nu är Devin Asp och han upplever att han utvecklats snabbt.

– Att bli konstnär är aldrig något jag har tänkt att jag kan bli, det var först när jag började här. Trots att jag har hållit på med konst hela livet är det först nu som det känns möjligt, berättar han.

Elin Redin och Maja Almqvist började som lärare på Liljeholmens konstskola för några år sedan. Nu vill de att fler ska upptäcka utbildningen.
Elin Redin och Maja Almqvist började som lärare på Liljeholmens konstskola för några år sedan. Nu vill de att fler ska upptäcka utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!