Kommunen har höga mål om sjukfrånvaron

Nu har Kinda kommuns sammanställning gällande sjukskrivningar inom kommunen kommit. "Målbilden ligger på fem procent. Vi är inte där än men vi är på god väg".

Peter Utter är Kinda kommun HR-chef.

Peter Utter är Kinda kommun HR-chef.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-02-19 10:00

Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde höll kommunens HR-chef Peter Utter en presentation inför ledamöterna. Där gick han igenom sammanställningen som gäller sjukskrivningar under 2019 inom kommunens verksamheter och sett till föregående år har det minskat.

– Vi har minskat vår sjukfrånvaro med 0,5 procentenheter, vilket kan anses vara positivt, säger Peter Utter.

2018 låg sjukfrånvaron på 7,1 procent, medan 2019 låg den på 6,6 procent.

Peter Utter fortsätter:

– Vi upprättar just nu ett personalbokslut och där kan vi se att vi har satt upp ett ganska tufft mål. Målbilden ligger på fem procent. Vi är inte där än men vi är på god väg, säger han.

I personalbokslutet har det tittats på arbetad tid och beräknat utifrån att en årsarbetande motsvarar 1 700 timmar. Där kan man se att personalstaben är i stort sett densamma som föregående år. Kommunen har minskat med 3 400 timmar under 2019, vilket alltså kan ses som två heltidsanställda.

Från och med 2019 har kommunen börjat med månatliga uppföljningar av sjukfrånvaro. Tidigare gjordes det en gång varje halvår i samband med halvårsboksluten. På så sätt vill kommunen skapa en medvetenhet kring sjukfrånvaron. Stort fokus ligger på deras samverkanssystem för att få ännu fler delaktiga och motiverade medarbetare.

– Det blir ett fortsatt fokus på sjukfrånvaron. Ska vi nå vårt högt uppsatta mål så måste vi jobba hårt med det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!