Kan tvingas avyttra föreningshuset

Ökade underhållskostnader och sviktande hyresintäkter gör att Tidersrums hembygdsförening kan tvingas att avyttra föreningshuset på orten. Hoppet står nu till Kinda kommun.

Tidersrums hembygdsförening och ordförande Allan Westerdahl har kommit till ett vägskäl. Nu ser de över möjligheterna att avyttra ortens föreningshus.

Tidersrums hembygdsförening och ordförande Allan Westerdahl har kommit till ett vägskäl. Nu ser de över möjligheterna att avyttra ortens föreningshus.

Foto: Dennis Petersson

Tidersrum2020-02-16 16:00

– Helst vill vi att kommunen på något sätt går in och hjälper oss. Både för att det, ur en demokratisynvinkel, ska finnas en samlingslokal i västra Kinda men också ur ett beredskapsperspektiv, konstaterar hembygdsföreningens ordförande Allan Westerdahl när vi träffas vid 1940-talsbyggnaden.

Det är i en skrivelse till kommunstyrelsen (ks) som han belyser den problematiska situationen. När Kinda kommun överlät fastigheten till föreningen i början av 1990-talet hyrdes samlingslokalen ofta ut för allt från privata fester till konserter och dansarrangemang. I dag har uthyrningen i princip upphört och i kombination med ökade underhållskostnader har situationen blivit ohållbar. Nu hoppas föreningen att kommunen kan återta ägarskapet.

– Om något skulle hända, att pannan gick sönder till exempel, skulle vi inte klara av det ekonomiskt. Underhållskostnaderna har kommit efter hand, bland annat har vi renoverat den gamla vaktmästarbostaden och avloppet har åtgärdats. Dessutom håller fasaden på att bli väldigt dålig, förklarar Westerdahl, blickar ut över den drygt 100 kvadratmeter stora samlingslokalen, och fortsätter:

– Helst vill vi inte behöva sälja huset på den öppna marknaden utan vi vill, tillsammans med kommunen, hitta en lösning för att säkerställa att de möjligheter som ett föreningshus ger finns kvar i Tidersrum.

Hur akut är det att finna en lösning?

– Om man tittar på hur huset börjar se ut är det här någonting som vi vill göra i alla fall inom de närmsta åren, så det är tämligen bråttom.

Enligt Westerdahl handlar de nödvändiga underhållsåtgärderna om kostnader på mellan 200 och 300 tusen kronor samtidigt som den årliga driftkostnaden för fastigheten är drygt 50 000 kronor. I kontraktet från 1990-talet finns det en klausul som ger kommunen förköpsrätt vid en eventuell försäljning, och nu vill föreningen alltså träffa ks för att diskutera frågan. Målet är att få till ett möte innan den planerade medborgarträffen i Tidersrum den 23:e april.

– Självklart har vi ingenting emot att träffa föreningen för en dialog i frågan och vi kommer att ta upp ärendet vid kommunstyrelsens nästa beredning, förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S) och avslutar:

– Jag förstår givetvis att det är viktigt om det finns en samlingslokal i Tidersrum men jag vill inte gå händelserna i förväg genom att kommentera frågan.

"Vi vill helst inte sälja föreningshuset på den öppna marknaden", konstaterar Allan Westerdahl.
"Vi vill helst inte sälja föreningshuset på den öppna marknaden", konstaterar Allan Westerdahl.
Karta: Föreningshuset i Tidersrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!