Höga företagsböter för arbetsmiljöbrott

Sofidel Sweden AB i Kisa bötfälls med en kvarts miljon, enligt ett strafföreläggande, för arbetsmiljöbrott. Detta efter att en anställd klämde sin hand i en valsmaskin så svårt att han senare fick nedsatt känsel.

Sofidel i Kisa får böta 250 000 kronor för arbetsmiljöbrott

Sofidel i Kisa får böta 250 000 kronor för arbetsmiljöbrott

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-01-09 20:30

I början av december 2017 inträffade en arbetsplatsolycka i Sofidels anläggning i Kisa. I samband med att en anställd skulle avhjälpa ett driftstopp i en valsmaskin för avläsning av papper kom den anställde att befinna sig innanför det förseglade skyddet till maskinen samtidigt som maskinen kördes igång för så kallad joggning. Den anställde kom att fastna med vänster hand mellan valsarna vilket gjorde att flera fingrar klämdes fast mellan valsarna. Skadad innebar att den anställde ådrog sig kroppsskador i form av avskalad hud på vänster tumme och känselförlust på tummens yttersta del, fraktur i tumbasen och en sårskada på pekfingret. Skadorna krävde flera operationer.

Enligt den utredning som nationella åklagarmyndigheten, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har gjort anses skadorna inte som ringa.

Myndigheten skriver i utredningen att arbetsgivaren varit oaktsam och att det har bestått i att erforderlig riskbedömning inte har säkerställts och att tydliga instruktioner för att avhjälpa driftstopp vid den aktuella valsmaskinen finnits, tillämpats eller varit kända av arbetstagarna.

– På grund av angivet brott begånget i utövningen av näringsverksamhet åläggs Sofidel Sweden AB att betala en företagsbot med 250 000 kronor, skriver åklagarmyndigheten i strafföreläggandet.

Marco Dallara är vd på Sofidel Sweden AB:

– Med hänvisning till vår policy kommer vi inte kommentera detta.

lars-goran.bexell@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om