Hjälpinsatserna kan minska efter årsskiftet

Koalitionen har inlett en intern dialog om sin arbetsmarknadspolitik. Detta står klart efter måndagens interpellationssvar från kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Med anledning av förändringarna som berör arbetsmarknads- och integrationsenheten krävde Vänsterpartiet svar av kommunalrådet Conny Forsberg (S). På måndagens fullmäktige fick de svar.

Med anledning av förändringarna som berör arbetsmarknads- och integrationsenheten krävde Vänsterpartiet svar av kommunalrådet Conny Forsberg (S). På måndagens fullmäktige fick de svar.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2019-09-17 20:30

Samtidigt som det sker nedskärningar av den statliga arbetsförmedlingen beslutade bildningsnämnden, innan sommaren, att i sitt budgetarbete ta sig an arbetsmarknads- och integrationsenheten (ami). Klart är att enhetens uppdrag flyttas över till Kinda lärcentrum men delar av organiseringen är fortfarande osäker. Med anledning av den, enligt Vänsterpartiet, turbulenta situation som råder valde de att, genom en interpellation, ställa Conny Forsberg (S) till svars. Under måndagens kommunfullmäktige fick partiet sina frågor besvarade.

– Kommunstyrelsen följer utvecklingen vid ami och lärcentrum noga och har för närvarande inga direkta signaler på att det kortsiktigt lett till någon flytt av kostnader till annan verksamhet. Vi har uppsynsansvaret och koalitionen för just nu internt en dialog kring hur vi ska kunna säkerställa att inga behövande grupper permanent ställs utanför det arbetsmarknadspolitiska arbetet, svarade Forsberg. 

Enligt Kindapolitikerns interpellationssvar kommer de personer som tidigare anvisats till ami från individ- och familjeomsorgen inte kunna få insatser i samma omfattning som tidigare. Från och med årsskiftet kommer Kinda lärcentrum endast ta över ett begränsat uppdrag, alltså de insatser där behovet är som allra störst. För att mildra konsekvenserna på sikt söker bildningsförvaltningen aktivt externa medel och hittills har ett projekt beviljats, Insteget, vars insatser påbörjas i april nästa år.

– Att insatserna minskar i omfattning är otroligt allvarligt. Det talar för att de som står längst från arbetsmarknaden kommer att hamna ännu längre bort. Nu räcker det inte bara med att "följa utvecklingen", utan nu gäller det att vara proaktiva. Vi i Vänsterpartiet tycker att det är läge för en parlamentarisk kriskommission för att ta ett samlat grepp om situationen, konstaterade Anders Lind.

I interpellationssvaret förklarar Forsberg att ami-enheten inte avvecklas utan snarare omorganiseras.

– Samarbete är inlett mellan vård- och omsorg och bildning för att förhindra att kostnader flyttas från det ena hörnet till det andra. Vi tittar också på var det arbetsmarknadspolitiska arbetet ska ligga någonstans, men det får vi be att återkomma kring. Såklart ska vi föra övergripande politiska diskussioner när vi i koalitionen har kommit fram till ett vettigt förslag, avslutade Forsberg. 

"Kommunstyrelsen följer utvecklingen vid ami och lärcentrum noga", meddelade kommunalrådet Conny Forsberg när han svarade på interpellationen.
"Kommunstyrelsen följer utvecklingen vid ami och lärcentrum noga", meddelade kommunalrådet Conny Forsberg när han svarade på interpellationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!