Här fick barnen prova på nya sporter

Runt om i Ydre arrangeras lägret SportisCamp under tre dagar och under fredagen äger en avslutning rum tillsammans med föräldrar och familj. I år har antalet deltagare nästan dubblerats från föregående år och både arrangörer och deltagare känner sig nöjda.

Anna-Lena Svensson, Helena Eklöf och Sven-Inge Karlsson från Ydre kommun är alla positiva till Sportis camp.

Anna-Lena Svensson, Helena Eklöf och Sven-Inge Karlsson från Ydre kommun är alla positiva till Sportis camp.

Foto: Max Elofsson

YDRE2019-08-15 19:30

Förra året var det första gången som SportisCamp arrangerades i Ydre och då blev det succé. I år har Östergötlands Idrottsförbund och Ydre kommun valt att fortsätta samarbetet och därmed genomföra SportisCamp även 2019. Från och med i onsdags har årets Sportis varit igång och hela 46 barn har i år varit med.

– Vi tycker att det är viktigt att alla barn ska kunna vara med på läger, känna glädje och gemenskap, prova på olika idrotter och arbete med värdegrund, barnens spelregler och teambuilding. Här inkluderas alla, säger Elisabeth Wiström, idrottskonsulent på Östergötlands idrottsförbund/SISU idrottsutbildarna och Vendela Somvall, ungdomscoach i Ydre kommun.

Totalt är det sex lokala föreningar Ydre Dragkamp, Torpa AIS, IFK Österbymo, Ydre Ridklubb, Ydre Skol-IF och OK64 som ser till att deltagarna kan prova på idrotterna. Dessutom är Castingförbundet på plats för att instruera. De föreningar som är delaktiga under SportisCamp genomför utbildningen Trygg Idrott, så att de unga ledarna ska få en gedigen utbildning.

Under lägerdagarna får deltagarna prova på totalt tolv olika idrotter och några av dem är rullstolsbasket, dragkamp, mountainbike, ridning och casting. Bland deltagarna är det ungefär hälften som i dag är medlem i någon idrottsförening.

– Det är ett jättebra initiativ. Det är inte säkert att alla vill sparka fotboll, utan då är det bra att de får se att det finns fler alternativ, säger Sven-Inge Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Ydre.

Under torsdagen var det full aktivitet på Torpavallen i Hestra där barnen fick prova på bland annat dragkamp och fotboll, vilket var något som uppskattades av de allra flesta.

– Än så länge har jag bara hunnit med fotbollsövningarna och det var kul, säger tioåriga Elias Skillermark.

– Det är roligt att få prova på lite olika sporter och samtidigt få träffa nya kompisar, säger Julia Granath som också är en av deltagarna.

På plats fanns även Kristin Lönnqvist som är distriktsidrottschef på Östergötlands idrottsförbund.

– Jag tycker även att det här blir ett bra tillfälle för de unga ledarna att få lära sig mer om ledarskap och att ta ansvar. Sedan är det väldigt kul att barnen uppskattar det också, säger hon.

Fotbolls är en sport som lockar många unga att vilja testa på.
Fotbolls är en sport som lockar många unga att vilja testa på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!