Här "bor" polisen tillfälligt

Polisstationen är nedlagd. I väntan på att ett poliskontor ska stå klart får ordningsmakten hålla till i ett sammanträdesrum i kommunhuset i Kisa.

Peter Viveland står till tjänst vid frågor och anmälningar  som håller sig kring lag och ordning.

Peter Viveland står till tjänst vid frågor och anmälningar som håller sig kring lag och ordning.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-11-19 17:00

Bakom en bärbar dator, ett paket Annas pepparkakor och en påse skumtomtar sitter polisinspektör Peter Viveland. Klockan har just passerat 13-hacket på måndagseftermiddagen och det provisoriska poliskontoret står öppet för allmänhetens frågor och funderingar.

Så har det varit sedan några veckor tillbaka och så kommer det att vara till februari nästa år när det nya utrymmet i samma byggnad ska stå klart.

Även om marknadsföringen av det tillfälliga kontoret varit måttlig hittar människor hit för att få svar och service.

– Det är anmälningar och frågor av enklare slag, till exempel om man kan lämna in skrotade vapen. Det får vi inte ta emot utan hänvisar till Linköping, säger Peter Viveland.

Han tycker att den temporära lösningen har fungerat bra så här långt.

– Ärenden vi haft har vi kunna lösa.

Störiga grannar, störande trafik, skadegörelse och narkotika bland unga är de vanligaste orosmomenten.

Den enda fasta tiden som polis finns på plats i Kinda är en eftermiddag i veckan. Men det betyder inte att kommunen står tom på bylingar resten av veckan.

– Minst lika ofta som tidigare finns polis i kommunen, men då på andra tider som kvällar, nätter och i helger. Det vi tappar är lokalkännedomen.

Måns Borgny, huvudskyddsombud vid Polisregion öst, instämmer.

– De som jobbar gör ett bra jobb utifrån förutsättningarna. Men jag anser att det ska finnas polis på plats på orten. På en station där man börjar och slutar sin arbetsdag. Där är vi inte än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om