Här är trion som samordnar hjälp i krisen

Frivilliggruppen som hjälper isolerade Kindabor i coronakrisen växer sig allt större. Trion, som i varsin kommundel koordinerar initiativet, tror att efterfrågan och behovet lär öka.

Här är trion som i varsin kommundel samordnar den frivilliga hjälpen under coronakrisen - Annica Haag, Johan Henriksson och Anders Lind.

Här är trion som i varsin kommundel samordnar den frivilliga hjälpen under coronakrisen - Annica Haag, Johan Henriksson och Anders Lind.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-04-06 17:00

Det var här i Rimforsa som Johan Henriksson i mitten av mars startade Facebook-gruppen med namnet "Tillsammans mot Covid-19". Kort därefter anslöt Anders Lind och Annica Haag som koordinatorer för att samordna hjälpen i Kisa respektive Horn och Hycklinge. När vi träffas på kaféet Bagarboden har över 300 personer anslutit sig till gruppen och förfrågningarna har blivit allt fler. En utveckling som trion tror bara kommer att fortsätta.

– Vi är bara i början av det här och det kommer att komma ett större behov framöver, framförallt om det tydligt börjar visa sig att folk är smittade i Kinda eller om någon i värsta fall går bort. Nu behöver vi se till att skapa en uthållighet, konstaterar Anders Lind medan Henriksson fortsätter:

– Jag tror att det gäller att ha en kontinuerlig dialog med näringslivet så att vi från olika delar av samhället kan hjälpas åt.

Hur fungerar då initiativet rent praktiskt? Jo, den som av någon anledning inte kan handla mat eller utföra andra ärenden på grund av coronavirusets spridning tar kontakt med någon av koordinatorerna. Koordinatorn i sin tur tar antingen hjälp av någon i Facebook-gruppen eller utför själv ärendet. Gäller det exempelvis livsmedel kommuniceras en inköpslista, handlingen genomförs och sedan lämnas varorna vid dörren. Hur betalningen sker avgörs från fall till fall.

Hur vet man att den som kommer faktiskt är ifrån er?

– När någon ringer till oss och ber om hjälp berättar vi vad personen som kommer heter och hur han eller hon ser ut. Att de som vi hjälper ska känna förtroende för oss är viktigt och att vi koordinatorer ibland syns i andra kontexter i kommunen tror jag är en fördel, svarar Henriksson.

Hur hanterar ni smittorisken?

– Vi förhåller oss till riktlinjerna. Är du sjuk själv utför du inte ärenden och annars tänker vi på att hålla avstånd. Om vi hjälper någon som är sjuk får man även titta på hur vi hanterar betalning med kontanter.

Information om gruppen har bland annat affischerats i trappuppgångar och på anslagstavlor. Rimforsabon Gunnar Forslind, som är en av de som har tagit del av hjälpen, fick dock vetskapen via hemtjänsten.

– Jag brukar handla själv men nu, i och med att jag är över 80 år, bör jag väl inte ge mig ut. Min dotter bor i Linköping så den här hjälpen är toppen. Det tänker jag fortsätta med, avslutar han.

"Att de som vi hjälper ska känna förtroende för oss är viktigt", menar initiativtagaren Johan Henriksson som berättar vad gruppen gör för att göra hjälpen säker.
"Att de som vi hjälper ska känna förtroende för oss är viktigt", menar initiativtagaren Johan Henriksson som berättar vad gruppen gör för att göra hjälpen säker.
Karta: Café Bagarboden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!