Här är det fest för släkt och vänner

På söndag är det premiär för Träffpunkt Kindagård. Under ett par timmar på eftermiddagen blir det sång och musik samt textläsning.

Matte Liegnell, Anna Gustavsson, Erik Björklund och Lina Edgar bjuder in till Träffpunkt Kindagård

Matte Liegnell, Anna Gustavsson, Erik Björklund och Lina Edgar bjuder in till Träffpunkt Kindagård

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-11-15 21:00

Turbulensen efter att politikerna i våras beslutade om att lägga ner caféet på Kindagård i Kisa har varit stor. Beslutet blev verklighet i somras och bakgrunden var det sparkrav på som lagts på verksamheter och nämnder. Att lägga ner café och matsal gav en besparing på 200 000 kronor. Efter stora protester öppnades matsalen igen och för ändamålet beviljade vård- och omsorgsnämnden, som fick ta över ärendet av kommunstyrelsen, 180 000 kronor. Kaféet förblev dock stängt och det gjorde Kinda-profilen Matte Liegnell, som vurmar starkt för unga och äldre i samhället, så pass irriterad att han under ett par månaders tid målade en tavla med politiker och tjänstemän på som menade att caféfrågan "var en icke fråga". Efter att visat upp tavlan på Stora torget i Kisa hägnades den upp i ett sammanträdesrum på biblioteket i Kisa. Där fick den sitta i endast ett par dagar då kommunchef Rosie-Marie Fors och kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen menade att sådan konst inte får hänga i kommunens lokaler. Till saken hör att tavlan nu återigen finns i en av kommunens lokaler. Detta är lite av bakgrunden till att ett gäng entusiaster med Matte Liegnell i täten, nu drar igång Träffpunkt Kindagård.

– Det har varit så mycket skit kring det här med kaféet på Kindagård så nu bjuder vi in till ett par timmars musik och textläsning på söndag eftermiddag på Kindagård. Det ska vara tjo och tjim och glatt under två timmar, säger Matte Liegnell.

För runt 25 år sedan höll Matte Liegnell i trådarna för barnens dag i Kisa.

– Allt var gratis och vi hade sponsorer. Det blev 20 000 kronor över och då bestämde jag att vi köper tårta för pengarna och bjuder in alla gamlingar till torget så att de får tårta och kaffe.

Och så blev det. Sedan dessa har Stora torget i Kisa varit levande under fem fredagar på sommaren.

– Jag har funderat på det här ganska länge om en träffpunkt med sång och musik. Bor man på ett äldreboende som hamnar man lite utanför och då menar jag att det är viktigt att man kommer dit och uppmuntrar och framförallt att man bryr sig. Det kan vara lite seg miljö på ett äldreboende, säger Matte Liegnell.

Under eftermiddagen kommer Matte och Helena Liegnell och Lina Edgar sjunga och spela. Gerda Antti kommer att läsa texter.

– LSS-gänget från Bergdala sköter serveringen, säger Erik Björklund.

Bild 1: Matte Liegnell, Anna Gustavsson, Erik Björklund och Lina Edgar bjuder in till Träffpunkt Kindagård

Bild 2: – Det blir tjo och tjim och glatt på söndag lovar Matte Liegnell, Anna Gustafsson, Erik Björklund och Lina Edgar

– Det blir tjo och tjim och  glatt på söndag lovar Matte Liegnell, Anna Gustafsson, Erik Björklund och Lina Edgar
– Det blir tjo och tjim och glatt på söndag lovar Matte Liegnell, Anna Gustafsson, Erik Björklund och Lina Edgar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!