Glädjebeskedet: Bästa siffrorna på tio år

Även om antalet arbetslösa gick upp något i Kinda under december så är det den lägsta sedan 2008. Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen. Ungdomsarbetslösheten i Kinda stod still förra månaden jämfört med för ett år sedan och i Ydre sjönk den.

Arbetslösheten är den lägsta sedan 2008

Arbetslösheten är den lägsta sedan 2008

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA/YDRE2019-01-14 17:00

Arbetslösheten fortsatte att sjunka totalt i landet under 2018 till sju procent och senaste arbetslösheten var så låg var 2008.

– Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark och vår prognos för utveckling på arbetsmarknaden visar på en fortsatt god efterfrågan på arbetskraft 2019, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I Östergötland var i slutet av december 17 712 personer helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är 1 219 färre jämfört med för ett år sedan. I Kinda var antalet arbetslösa förra månaden 210 personer, 107 var helt arbetslösa och 103 inskrivna i program med aktivitetsstöd. För ett år sedan var det totala antalet arbetslösa 219 personer. I Ydre har antalet arbetslösa minskat med sex personer till 71, fördelat på 35 som var helt arbetslösa och 36 som var inskrivna i program med aktivitetsstöd.

– Det råder ingen tvekan om att arbetsmarknaden i länet är mycket stark. Efterfrågan på arbetskraft är stor inom nästan alla branscher, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Trots att arbetslösheten ökade något under förra månaden i Kinda så är den fortsatt låg, 4,7 procent. Lägre är den i Ydre och Åtvidaberg med 4.3 respektive 4,4 procent.

Högst arbetslöshet har Norrköping med 11,0 procent följt av Motala med 9,7 procent och Finspång med 9,3 procent.

Även om den totala arbetslösheten minskar i länet så står ungdomsarbetslösheten för den snabbaste minskning, som nu är nere i 10,0 procent. för ett år sedan var motsvarande procentsats, 11,9.

I Kinda var under december 40 ungdomar (18-24 år) arbetslösa , vilket var samma antal för ett år sedan. 23 ungdomar var helt arbetslösa och 17 inskrivna i program med aktivitetsstöd. I Ydre var tio ungdomar arbetslösa, fem var helt arbetslösa och fen inskrivna i program med aktivitetsstöd. För ett år sedan var 14 ungdomar inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetslösa i Ydre.

Lägst ungdomsarbetslöshet i länets kommuner har Åtvidaberg med 6,3 procent följt av Linköping och Ydre med 6,8 procent. Tuffast för ungdomarna är det i Motala med en arbetslöshet på 15,9 procent. Under december anmäldes nära 7 400 lediga platser till länets arbetsförmedlingar.

Allt färre ungdomar är utan sysselsättning
Allt färre ungdomar är utan sysselsättning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!