Glada miner på skidskolan i Kisa

Kinda Alpina skidklubb är i full gång med sin skidskola i Tolvmannabacken. Det milda vädret har dock påverkat även dem negativt, med färre deltagare än vanligt.

Far och son, Axel och Olle Carlsson är på plats vid skidskolan i Tolvmannabacken.

Far och son, Axel och Olle Carlsson är på plats vid skidskolan i Tolvmannabacken.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-02-20 17:00

Under jullovet och helgerna i januari och februari har Kinda Alpina skidklubb arrangerat skidskola, både i grupp och privatlektioner. Under sportlovet har de haft större grupper för barn där vissa åker för första gången, medan andra har lite mer vana.

Else-Marie Isaxon är ansvarig för skidskolan och har varit det i dryga tio år.

– Det är ett väldigt roligt uppdrag och både ledare och deltagare är glada över att det går att åka i backen, säger hon.

Skidskolan pågår under fem dagar med start i lördags. I år har det varit mellan åtta och tio skidledare som aktivt har medverkat och det är liknande antal som de senaste åren.

Däremot har antalet deltagare i skidskolan varit färre än vanligt. Under det här sportlovet har deltagarantalet varit omkring 25 stycken, medan det vanligtvis brukar vara omkring 60 deltagare.

– Jag tror att det beror mycket på mildvädret. Men jag tycker att Tolvmannabacken har gjort ett väldigt bra jobb och vi är tacksamma över att skidskolan har gått att genomföra, säger Else-Marie Isaxon.

För nybörjargrupperna handlar det mest om att lära sig bromsa, svänga och att åka lift. De lite äldre deltagarna får lära sig främst om att ha rätt ställning på skidorna och att ta mer avancerade skär i sina svängar. En av skidledarna är 17-åriga Alfons Lundmark som gör sina andra säsong på skidskolan. Han själv har åkt skidor sedan femårsåldern och var tidigare medlem i Kinda Alpina.

– Jag tycker själv att det är väldigt roligt att åka skidor och snowboard, och att få lära barnen det blir också roligt då, säger han.

Syskonen Theo Carlsson och Olle Carlsson är två av deltagarna i gruppskidskolan. De har åkt från trakterna kring Djursdala för att vara med och det här blir andra raka säsongen som de deltar här i Tolvmannabacken. Båda två var med när skidskolan drog i gång i lördags och ser fram emot att få ge sig ut i backen.

– Det känns kul och jag hoppas få lära mig mycket, säger Theo Carlsson.

Deras pappa Axel Carlsson berättar att det är han som har uppmuntrat dem till att gå i skidskolan. Hans uppfattning är att de tycker om det.

– Ja lite så är det nog. Det har fungerat väldigt bra och de tycker att det är kul. Jag tycker att det är toppen att backen har lyckats hålla öppet trots att det inte har varit någon vinter direkt, säger Axel Carlsson.

Totalt har det varit omkring 25 deltagare i gruppskidskolan i år. Tidigare år har det varit betydligt fler deltagare, oftast omkring 60 stycken.
Totalt har det varit omkring 25 deltagare i gruppskidskolan i år. Tidigare år har det varit betydligt fler deltagare, oftast omkring 60 stycken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!