Gifter sig – och tar företagsnamnet

Den tolfte december gifter de sig – på dagen tre år efter att de träffades. Rörmokarparet Katalin och Joakim i Hägerstad tar sig det gamla släktnamnet Eldskott, som också fått ge namn åt företaget som de driver. Joakim Wahlström och Katalin Bodjo sammanstrålade via en kontaktannons.

Kärlek på jobbet. Katalin Bodjo och Joakim Wahlström äger och driver Eldskotts Rörservice tillsammans

Kärlek på jobbet. Katalin Bodjo och Joakim Wahlström äger och driver Eldskotts Rörservice tillsammans

Foto: Stefan Holgersson

KINDA2018-12-09 19:30

– Nej, jag sökte inte en rörmokare. Men jag hittade en, säger Katalin och skrattar.

De flyttade in i ett hus som de hyr på gården Skedsängen, granne med Hägerstad kyrka.

– Vi pratade om att slå våra påsar ihop och ta Eldskott som efternamn, ett gammalt soldatnamn som finns längre tillbaka i min släkt. Vi bestämde oss också för att ta det som bolagsnamn eftersom det sticker ut, säger Joakim.

En upphängd banderoll med texten Eldskotts Rörservice vittnar om att här finns ett företag.

– Katalin tyckte att jag alltid var gnällig när jag kom hem från jobbet. Att jag beklagade mig över chefer som bara pressade på att jobba mer och mer. Jag kända mig hunsad och tappade motivationen, säger Joakim.

”Varför kör du inte igång eget?” undrade Katalin. Joakim, som varit rörmokare i snart 30 år, tog frågan på allvar och hörde sig för bland tänkbara samarbetspartners inom byggbranschen.

– Jag fick jätterespons. Det har gått som tåget sedan vi körde i gång företaget för ett år sedan.

Joakim och Katalin äger och driver Eldskotts Rörservice AB tillsammans. Verksamheten omfattar allt inom VVS, det vill säga vatten, avlopp och värme. Huvudsysslan är service och underhåll.

– Joakim gör skitgörat ute på fältet och jag sköter kontoret. Jag jobbar halvtid och har sjukersättning för resten. Det här är vad min kropp klarar av. Jag kan sitta och jobba en halvtimme och måste sedan gå en stund. Då fungerar det bra för mig, säger Katalin.

– Det är guld värt att Katalin tar hand om administrationen. När jag kommer hem från dagens uppdrag har jag inte energi kvar till sådant. Det skulle aldrig funka utan henne att driva företaget. Jag kan fokusera på jobbet och behöver inte tänka på annat, säger Joakim.

Så mycket investeringar behövde inte göras för att komma i gång. Det räckte med att köpa in en pressmaskin och en gassvets. Joakim säger att han är en garagemänniska och hade redan fullt av verktyg. De har som filosofi att spara ihop pengar innan de investerar i något nytt.

– Tur att jag har en finansminister som håller i det. Jag kan ringa hem och fråga ”Älskling, kan jag köpa en borrmaskin?” Jag kan bli hånad av kollegor i denna mansdominerade bransch, men det är viktigt med en öppen dialog när man är två om firman.

På omvägar hörde de snacket om att deras nystartade företag aldrig kommer att lyckas, att konkurrensen med de stora i rörbranschen blir för tuff.

– Det känns helt underbart att det gått så bra. När vi startade hade vi förhoppningen att det skulle gå runt, men det har gått otroligt bra. Som det ser ut är vi fullbokade med jobb fram till semestern, säger Joakim.

I pipeline ligger ett större uppdrag att tillsammans med en samarbetspartner i byggbranschen renovera badrum för en bostadsrättsförening i Linköping.

– Vi på lilla Eldskott krigade mot de större och tog hem ordern, mycket tack vare list och att vi vann kundens förtroende, säger Joakim.

Företaget glömmer för den skull inte bort de mindre uppdragen, och riktar framför allt in sig på lantbrukare i trakten.

– Bönderna vill ha en personlig kontakt. Jag går emellan med småjobb i den mån de behöver hjälp, säger Joakim.

Joakim och Katalin ser fram emot första bokslutet för deras företag.

– Vi går mot en omsättning på minst 1,5 miljoner för helåret 2018, säger Katalin.

Belöningen kommer i form av en bröllopsresa till Australien.

– Det har länge varit en dröm, säger Joakim.

Den tolfte december gifter sig Katalin och Joakim och tar släktnamnet Eldskott som efternamn
Den tolfte december gifter sig Katalin och Joakim och tar släktnamnet Eldskott som efternamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om