Ger upp hoppet och går miste om intäkter

Asby Alpina blåser helt av årets jubileumssäsong. Efter den hittills milda vintern ger de nu upp förhoppningarna om att få till någon snö vid anläggningen, och går därmed miste om viktiga intäkter.

Med solen i ögonen meddelar Asby Alpinas ordförande Anders Stjärne att de ger upp förhoppningarna att få till någon mer snö i Asbybacken.

Med solen i ögonen meddelar Asby Alpinas ordförande Anders Stjärne att de ger upp förhoppningarna att få till någon mer snö i Asbybacken.

Foto: Dennis Petersson

Asby2020-02-14 16:00

– Det känns jättetråkigt, frustrerande minst sagt, konstaterar föreningens ordförande Anders Stjärne när vi träffas vid Asbybacken några dagar efter beslutet.

Med solen i ögonen ställer vi oss och blickar ut över den för tillfället 40-åriga skidbacken mitt i Ydrelandskapet. De tre nedfarterna är fortfarande gröna trots att februari gjort intog i kalendern. Det enda undantaget är en ensam snöhög, snö som föreningen tillverkade under några kalla dagar i november. Sedan dess har snökanonerna mest stått stilla.

– Nej, det verkar inte bli någon vinter i år. Tittar du på väderprognoserna för 14 dagar framåt så ser de likadana ut, och då är det inget att vänta på. Vi har aldrig kommit igång med en säsong senare än vecka sju, så där sätter vi i princip gränsen, förklarar Stjärne och berättar att årets upplaga av projektet "Alla på snö", där fjärdeklassare från Ydre och Tranås får möjlighet att testa på längd- och utförsskidor, var den första någonsin att ställas in.

– Anledningen till att jag, och alla andra i föreningen, håller på med det här är ju för att vi tycker att det är en fantastisk upplevelse att få lära sig att åka skidor, och det är inte alla barn som har möjlighet att åka till fjällen med sina familjer.

Enligt SLAO (Svenska skidanläggningars organisation) är det drygt 40 procent av deras medlemsanläggningar som ägs av klubbar eller föreningar där merparten drivs ideellt, precis som i Ydre. För Asby Alpina, som brukar ha mellan sju och tio tusen besökare varje år, innebär den inställda säsongen ungefär 300 000 kronor i förlorat överskott.

– Vi brukar alltid återinvestera alla pengar i anläggningen så att folk får nytta av dem. Inför den här säsongen satsade vi till exempel rejält på snösprutningen och för tre år sedan byggde vi en ny skiduthyrning.

Är det någon satsning som nu får vänta?

– I dagsläget har vi en dieselmotor på 1 200 hästkrafter som driver våra snökanoner. Rent miljömässigt vill vi komma ifrån den lösningen genom att få en ny transformator installerad, men det kostar oss ungefär en miljon kronor, och det har vi inte råd med. Vi hoppas få bidrag och stöd för att lösa det.

Redan nu tar ordförande Stjärne och backens övriga ideella krafter sikte mot nästa vinter.

– Det här gör att vi blir ännu mer taggade att se till att vi har en skidbacke nästa år.

I år är Asbybacken precis 40 år gammal. Där de tre nedfarterna i dag finns var det förr bara skog.
I år är Asbybacken precis 40 år gammal. Där de tre nedfarterna i dag finns var det förr bara skog.
Karta: Asbybacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!