Fullmäktige avbröts vid ordförandeval

Ett enkelt val mellan ja och nej? Inte när det gällde posten som ordförande i kommunrevisionen i Kinda.

Hans Måhagen angav sina skäl i det olämpliga att välja sin före detta majoritetskollega till ordförande i kommunrevisionen.

Hans Måhagen angav sina skäl i det olämpliga att välja sin före detta majoritetskollega till ordförande i kommunrevisionen.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-12-11 19:00

Kommunfullmäktige valde majoritetens (C/L/LPo/S) ledamöter till kommunrevisionen vid novembermöte. På måndagskvällen var det oppositionens tur att föreslå sina kandidater.

Snabbt och smärtfritt klubbades Björn Hoflund (M) och Björn Morell (V) till revisorer. Desto trögare blev det när M föreslog Hoflund, avgående vice ordförande i kommunstyrelsen, till ordförande för kontrollinstansen.

Det fick Lars Karlsson (L) att begära ajournering (avbrott). När förhandlingarna återupptogs sa Conny Forsberg (S).

– Väldigt olämpligt. Han kommer att behöva revidera sig själv. Därför föreslår vi återremiss så att M kan fundera över sitt förslag.

Christer Segerstéen svarade.

– Vi har vårt förslag och behöver inte tänka om. Vi vill ha människor med kompetens och som jobbar framåt, inte kring det som har varit. Björn (Hoflund) kan verksamheten och är dessutom klok.

Lars Karlsson (L) försökte gjuta olja på vågorna.

– Det är inte riktat mot Björn Hoflund. Han är mycket kompetent, men det finns risk att det blir problem. Därför är det högst olämpligt välja honom.

Christian Nordin Olsson (SD) påpekade att det var ett valärende.

– Det går inte att återremittera. Att dessutom bedöma minoritetens kandidater är inte kutym.

Nästa ledamot som begärde ordet var Lena Käcker Johansson (KD).

– Jag tror aldrig jag hört något liknande att en hel majoritet av fullmäktige lägger sig i ett annat partis val. Vi ställer oss bakom Björn Hoflund och tror att han kommer att göra ett utmärkt arbete.

Hans Måhagen (S) försvarade majoritetens inställning.

– Det handlar inte om Björn Hoflund som person utan därför att han kommer från ett kommunalrådsuppdrag. Då blir det så att han får revidera sina egna beslut. Därför anser vi att det är ett olämpligt val.

Pontus Wessman (MP) var inne på samma linje.

Lars Karlsson begärde ajournering än en gång och nya samtal mellan partierna innan Conny Forsberg klev upp i talstolen på nytt.

– Vi drar tillbaka vårt förslag om återremiss, även om vi är bekymrade.

Björn Hoflund valdes till ordförande för kommunrevision där han får sällskap av Lars Wiström (C), vice ordförande, och Sigvard Olsson (S), Jörgen Nord (L), Bo Glännbring (SD), och Björn Morell.

Deras uppgift blir att granska arbetet i kommunens nämnder och styrelser samt i Stiftelsen Kindahus för räkenskapsåren 2019–2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om