Frigör avdelning för vÄrd av smittade

FrÄn och med tisdag (7:e april) frigörs en avdelning med nio vÄrdplatser pÄ Bergdala korttidsboende i Kisa. Anledningen Àr att isolerat kunna vÄrda personer med bekrÀftad covid19-smitta.

VÄrd- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun, med chefen Ida Björkman, höjer nu beredskapen för att kunna vÄrda personer som smittats av covid-19.

VÄrd- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun, med chefen Ida Björkman, höjer nu beredskapen för att kunna vÄrda personer som smittats av covid-19.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Kinda kommun2020-04-07 10:00

– Om och nĂ€r ett fall konstateras, eller nĂ€r en smittad patient behöver skrivas ut frĂ„n sjukhus till en korttidsplats, Ă€r det inte optimalt att man fĂ„r bo granne med personer som inte har smittats. Vi gör den hĂ€r rockaden för att kunna avgrĂ€nsa brukare, men ocksĂ„ personalgrupper, frĂ„n varandra, förklarar vĂ„rd- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman.

Det var i slutet av mars som kommunen meddelade att de, med anledning av integritet och patientsekretess, inte kommer att offentliggöra om medarbetare eller brukare inom vÄrd och omsorg konstateras smittade av covid-19. Under mÄndagseftermiddagen meddelade dock vÄrd- och omsorgsförvaltningen att de nu höjer beredskapen för att omhÀnderta smittade personer. Detta genom att strukturera om platserna inom kommunens korttidsverksamhet.

– Jag kan inte sĂ€ga exakt hur mĂ„nga medarbetare det berör men det kommer att vara en personalgrupp som specifikt jobbar mot den hĂ€r avdelningen nĂ€r behov uppstĂ„r. ÅtgĂ€rden Ă€r genomförd ur ett smittskyddsperspektiv men det Ă€r ocksĂ„ ett sĂ€tt för oss att effektivt nyttja den skyddsutrustning som vi har.

Finns det bekrÀftad smitta i verksamheten i dag?

– Det hĂ€r Ă€r ytterligare ett steg i vĂ„r beredskap och om fall konstateras har vi en struktur för hur vi informerar berörda och andra personer runt omkring den smittade. Att dĂ€remot publikt gĂ„ ut och pĂ„annonsera smitta pĂ„ specifika boenden eller inom personalgrupper anser vi vara alldeles för utpekande.

Finns det inte ett allmÀnintresse?

– Jag tĂ€nker att det allmĂ€nna intresset sĂ„ klart Ă€r stort och jag kan förstĂ„ att det finns en oro i samhĂ€llet. Att det finns en samhĂ€llsspridning, det vet vi, och att Kinda skulle vara undantaget att drabbas ska vi nog inte tro, men jag vill i dag inte kommentera enskilda verksamheter.

Enligt en kartlÀggning frÄn Ekot finns det i dag bekrÀftade eller misstÀnkta coronafall pÄ var tredje Àldreboende i landet.

Vissa kommuner rapporterar sina fall?

– Det Ă€r alldeles korrekt, det görs lite olika bedömningar, men det hĂ€r Ă€r vĂ„rt stĂ€llningstagande. 

Skulle ert stÀllningstagande kunna förÀndras?

– Det vore rent spekulativt att svara pĂ„ men det jag kan sĂ€ga Ă€r att vi försöker ligga ett steg före och det hĂ€r Ă€r ett sĂ€tt för oss att rusta verksamheterna för den utmaning som hela samhĂ€llet stĂ„r inför precis hĂ€r och nu, avslutar Björkman.

Genom en omstrukturering bland platserna pÄ Bergdala korttidboende har en avdelning med nio vÄrdplatser frigjorts för vÄrd av covid-19-smittade brukare.
Genom en omstrukturering bland platserna pÄ Bergdala korttidboende har en avdelning med nio vÄrdplatser frigjorts för vÄrd av covid-19-smittade brukare.
Karta: Bergdala Äldreboende
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!