"Försäljningen har gått ner rejält"

Ädelsmedjan i Kisa påverkas av coronakrisen. "Folk har inte råd att unna sig smycken", säger Veronica Gullbrandson.

Normalt sett brukar efterfrågan på smycken vara stor så här års. Men även Ädelsmedjan i Kisa påverkas av coronakrisen. "Folk har inte råd", säger Veronica Gullbrandson, företagets ägare.

Normalt sett brukar efterfrågan på smycken vara stor så här års. Men även Ädelsmedjan i Kisa påverkas av coronakrisen. "Folk har inte råd", säger Veronica Gullbrandson, företagets ägare.

Foto: Marita Andersson

Kisa2020-04-03 11:00

Veronica Gullbrandson driver företaget Ädelsmedjan i Kisa sedan år 1997 och har jobbat på heltid med företaget sedan dess. Hon tillverkar handsmidda unika smycken och utför reparationer och omarbetningar.

– Det är inte så mycket kunder som kommer, försäljningen har gått ner rejält. Sista veckan nu har det dock börjat komma in lite mera order igen. Det känns ändå positivt. De första veckorna var det helt tyst, säger Veronica Gullbrandson. 

– Jag är involverad i Guldsmedsmästarnas riksförbund så jag har varit i Stockholm och haft kunder där också, och där är situationen värre än vad det är här hemma, säger hon. 

Veronica upplever att kunder som köper dyra sällanvaror drar ner på det nu på grund av coronakrisen. Hon har kontakt med kollegor inom smyckesbranschen och de upplever samma sak. 

–Folk har förlorat pengar på börsen och då kan de inte köpa och unna sig smycken, säger hon. 

Redan innan coronakrisen hade Veronica börjat med tidsbokning. Det har blivit ett större genomslag nu, hon märker av att en del kunder är oroliga. 

– Jag tror att det ligger i framtiden också att kunna boka en tid på nätet, det underlättar för kunden, säger hon. 

Den mesta tiden spenderar hon på att göra omarbetningar av gamla smycken. Hon ritar upp lösningar efter kundens önskemål. 

– Den här tiden på året brukar kunderna beställa smycken inför sommarens bröllop, men efterfrågan har minskat, säger Veronica Gullbrandson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!