Företagets nya nisch: Hundburar åt polisen

Med Kenneth Dietz som vd har stora förändringar genomförts på Ydre Skåp i Österbymo. Nu är han en av företagets nya delägare - ett ägarskifte som den lokala fackklubben välkomnar.

Roger Axmon och Kenneth Dietz är sedan den 7:e februari nya ägare för företaget Ydre Skåp AB tillsammans med Urban Engström och Per Dintler.

Roger Axmon och Kenneth Dietz är sedan den 7:e februari nya ägare för företaget Ydre Skåp AB tillsammans med Urban Engström och Per Dintler.

Foto: Dennis Petersson

Ydre kommun2020-02-24 12:00

– Vi har stått och trampat lite i utvecklingen men sedan Kenneth kom in har han rört om i grytan och gjort det väldigt bra. Jag ser positivt på att vi nu får in lite nytt blod i ledningen, konstaterar IF Metall-ordföranden Sakarias Johansson, anställd på Ydreföretaget sedan 13 år.

Tillsammans med kollegan Dennis Öst arbetar han, när vi kliver in i produktionslokalen, med ett något udda projekt. Till skillnad från den ordinarie verksamheten, som riktar sig mot skåp för transportbilar, produceras för tillfället hundburar åt Polismyndigheten. Ordern, som innefattar 300 hundburar på tre år, är ett tydligt exempel på företagsledningens ambitioner om att hitta nya nischer och marknadsområden.

– Företaget har traditionellt sett varit starkt kopplat till hur bilbranschen och försäljningen av lätta lastbilar har utvecklats. Ibland går det bättre och ibland går det sämre, och det gäller att försöka överbrygga de svackorna. Då är det bra att ha fler ben att stå på, förklarar Dietz.

För tre år sedan klev han in som vd för Ydre Skåp med uppdraget att omorganisera och förbereda företaget för en framtida försäljning. Verksamheten slimmades, produktionen effektiviserades och nu, sedan den 7:e februari, står han alltså som delägare för bolaget tillsammans med tre andra investerare. Själv menar Kenneth Dietz att den stora förändringen under hans tid vid rodret rör företagets erbjudande gentemot kunderna.

– Vi har standardiserat en stor andel av våra produkter. När jag började här hade vi 150 varianter på hur ett skåp kan se ut, i dag har vi betydligt färre. Specialavdelningen finns givetvis kvar, men förr var alla våra produkter specialtillverkade, och då får man ingen effektivitet i produktionsflödet.

Trots det tunga fjolåret, där elva medarbetare varslades, tror de nya ägarna på företagets framtid.

– Vi har ett bra utgångsläge för att satsa framåt och det gäller att vi skapar en uthållighet för att klara av framtida konjunkturcykler. Det känns väldigt spännande att vara med på den här resan, förklarar Roger Axmon, en av de nya ägarna, och Kenneth Dietz avslutar:

– Vi har självklart tankar och idéer redan nu på vad vi vill göra med det här bolaget, och visst är ambitionen att på sikt vara marknadsledande, men det gäller att stå kvar med båda fötterna på jorden. För oss är det här och nu som gäller.

Ydreföretaget, som i huvudsak producerar skåp till transportbilar, har i dagsläget 25 anställda och omsätter drygt 65 miljoner kronor.
Ydreföretaget, som i huvudsak producerar skåp till transportbilar, har i dagsläget 25 anställda och omsätter drygt 65 miljoner kronor.
Karta: Ydre Skåp AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!