Flera miljöer väl värda att bevara hittade

Det finns tolv kulturmiljöer av högsta värde i Kisa. Allt enligt en inventering över byggnader och områden i samhället.

Kisa Värgård (Värgården) byggdes runt år 1700. Huset bedöms som en ”mycket välbevarad byggnad” och är belagd med rivningsförbud.

Kisa Värgård (Värgården) byggdes runt år 1700. Huset bedöms som en ”mycket välbevarad byggnad” och är belagd med rivningsförbud.

Foto: Robin Fornas

KISA2018-08-21 05:00

Granskningen omfattar byggnader av högsta värde respektive stort värde. Inventeringen över kulturmiljöer i Kinda har letts av en arkitektbyrå och byggnadsantikvarie i samarbete med lokala referensgrupper.

När det gäller hus av högsta värde i Kisa har inventeringen hittat 27 byggnader. Bland andra Columbia, Klockaregården vid Ulrikagatan, gästgivarbostaden vid Tingshustorget, Hemgården med tillhörande magasin vid Storgatan, Sveahuset med annex på Storgatan, Kjellertzberg på Kvarngatan, Smedstorp vid Enebygatan, Tabor vid Grönedegatan, Värgården vid Garvaregatan och Stahrebo vid Grönedegatan.

Genomgående för byggnader och miljöer av högsta värde är ålder, kulturhistorisk funktion, tidstypisk utformning och/eller arkitektur ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Inventeringen rekommenderar att byggnaderna q-märks. Syftet är att detaljer och egenskaper bevaras och skyddas samt att underhåll utförs med varsamhet.

Tanken är också att identifiera, tillvarata, skydda och utveckla värdefulla byggnader och miljöer i Kinda som ska mynna ut i kommunens framtida ett kulturmiljöplan.

Men också för att underlätta framtida samhällsplanering och för att öka kommunens attraktionskraft.

Inventeringen ligger på samhällsbyggnadsnämndens bord för beslut på tisdagen. Nämndens ordförande Björn Hoflund (M) välkomnar granskningen över byggnadskonsten i Kisa.

– Det underlättar att veta hur det förhåller sig så att vi kan använda underlaget vid beslut. Vi kan även tänka oss att skicka ut information till berörda så att de är medvetna om vilka intressanta byggnader de äger. Nästa steg är att även inventera landsbygden. Det finns väldigt mycket i hela Kinda som är värt att lyfta fram.

Granskningen omfattar även Björkfors, Horn och Hycklinge som vi berättar om i kommande artikel. När det gäller byggnadsskatterna i Rimforsa redovisades de i tidningen den 31 mars i år.

Det gulmålade Dalkulla vid kvarteret Vråken tillhörde Kullagården som var en av fyra huvudgårdar på 1600-talet.
Det gulmålade Dalkulla vid kvarteret Vråken tillhörde Kullagården som var en av fyra huvudgårdar på 1600-talet.
Fakta

För kulturhistoriska miljöer gäller kategorierna högsta värde, stort värde respektive visst värde.

Miljöer av högsta värde är:

* Kyrkan med kyrkogården och sockenstugan

* Garvaregatan

* Tingshustorget

* Ågården strax söder om rondellen

* Kvarngatan och Kärleksstigen

* Skvallertorget

* Grönedegatan

* Kvarteret Vråken

* Lokstallet

* Allhamra vid Kalmarvägen

* Hagaborg vid Västra vägen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om