Finansieringen är osäker - beslut sköts upp

Det blev inget beslut om kommunens planerade flyttkarusell under måndagens kommunfullmäktige. Detta efter påtryckningar från det kommunala fastighetsbolaget.

Under måndagens kommunfullmäktige skulle beslut fattas om kommunens planerade flyttkarusell, men ärendet återemitterades för fortsatt behandling.

Under måndagens kommunfullmäktige skulle beslut fattas om kommunens planerade flyttkarusell, men ärendet återemitterades för fortsatt behandling.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-11-12 15:00

– Vi har fått propåer från Stiftelsen Kindahus där de känner att de inte riktigt är klara för beslut ännu. Av den anledningen återremitterar vi frågan och låter våra tjänstemän sätta sig ned och komma överens innan vi går vidare, förklarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).

Har det brustit i framtagandet av beslutsunderlag? 

– Nej, jag tror egentligen att det handlar om kommunikationsmissar och det är också min förhoppning. Vi måste veta att de beslut vi tar är fullt förankrade hos alla parter, svarar Forsberg. 

Det var för drygt tre veckor sedan som den styrande koalitionen i Kinda presenterade ett förslag som skulle innebära en flyttrockad för flera kommunala verksamheter, bland annat Kinda lärcentrum, hemtjänsten och hemsjukvården. Sedan dess har kritik framförts från såväl fastighetsbolaget Regenten och Kindas pensionärs- och handikappråd, men det var alltså synpunkter från Kindahus som gjorde att beslutet återremitterades vid fullmäktige. 

– Det kommunen har gjort är att önska att vi avsätter 2 000 000 kronor för den här rockaden under nästa år men det tar vår styrelse beslut om först den 10:e december. Så jag kan inte lova att de pengarna finns förrän vår underhålls- och ombyggnadsplan för 2020 är spikad, förklarar stiftelsens vd Jan Skarin. 

Det omfattande flyttförslaget innebär verksamhetsanpassningar vid Kindagård, lokaler som Kindahus äger, och planen är att ombyggnationen ska finansieras via en hyreshöjning över tid. Detta innebär att det är fastighetsbolaget som initialt betalar för projektet, något som dess styrelse alltså inte fattat beslut om ännu.

– Om vår styrelse säger nej, av någon anledning, finns det dock inget hinder för att kommunen själva fullföljer planen genom att finansiera anpassningarna på egen hand. Det är bara för oss att ge ett fastighetsägarmedgivande, berättar Skarin och fortsätter med att kommentera planen för 2020:

– Med den underhållsplan som vi kommer att föreslå uppnår vi inte vårt vinstresultat på 3 000 000 kronor för 2020 så det är första gången någonsin som styrelsen får ta ett beslut om hur vi ska prioritera olika åtgärder. 

Enligt Conny Forsberg är planen att ärendet återigen ska upp för beslut vid kommunfullmäktige i december. 

– Vi kommer att initiera arbetet ganska snabbt nu så planen är att vara igång, i full fart, under nästa vecka, avslutar han.

"Vi har fått propåer från Stiftelsen Kindahus", förklarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).
"Vi har fått propåer från Stiftelsen Kindahus", förklarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).
Karta: Leoparden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!