Får vanvårdades på gård i länet

En djurägare i södra Östergötland har åtalats för brott mot djurskyddslagen. Enligt åklagaren har 80 får farit illa.

Enligt länsstyrelsen var flera av fåren i dåligt skick.

Enligt länsstyrelsen var flera av fåren i dåligt skick.

Foto: Polisen

Östergötland2018-11-27 21:00

Personal vid länsstyrelsen i Östergötland gjorde en kontroll vid den aktuella gården den 31 oktober 2016. Några dagar senare, den 9 november, gjordes en uppföljande kontroll som slutade med att fåren senare omhändertogs enligt djurskyddslagen.

Enligt länsstyrelsen hade fåren fått otillräckligt med foder – vilket gjorde att djuren var mycket magra. Det foder som djuren hade tillgång till var av dålig kvalitet. Flera av fåren sakande dessutom tillräckligt med vatten. Flera av fåren var smutsiga, oklippta och hade långa klövar och saknade tillgång till ligghall under vinterhalvåret. Stallutrymmena på fastigheterna där fåren fanns hade inte rengjorts sedan tidigast 2014, enligt myndigheten.

Djurägaren har nu åtalats för brott mot djurskyddslagen. I förhör har hon nekat till brott. Hon säger i polisförhör att hon blivit utsatt för ett övergrepp av länsstyrelsen och att domstolarna endast går på länsstyrelsens uppgifter.

Till rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat en djurskyddsinspektör och en veterinär som ska vittna om djurhållningen på gården.

En del av fåren saknade tillgång till ligghall under vinterhalvåret.
En del av fåren saknade tillgång till ligghall under vinterhalvåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!