Får dela på stora belopp efter satsningen

Kulturrådet tilldelar både Kinda och Ydre pengar för att stärka sina bibliotek. Tack vare det kan de tillsätta resurser som inte varit möjliga innan.

Ydre får 440 000 kronor och Kinda får 800 000 kronor.

Ydre får 440 000 kronor och Kinda får 800 000 kronor.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA/YDRE2019-07-16 06:00

Kulturrådet har nyligen gjort en satsning för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Totalt är det 220 miljoner kronor som delas ut och biblioteken i Kinda och Ydre är med och delar på pengarna. Kinda får 800 000 kronor, och Ydre får 440 000 kronor. Det är pengar som är mycket välkommet enligt Christine Åström, biblioteks- och kulturchef i Ydre kommun.

– Det här tillskottet kommer att hjälpa oss och det är vi jätteglada för, säger hon.

Anledningen till att Kulturrådet gör denna satsning just nu är för att de vill att biblioteken ska ha en fortsatt stark position i samhället. Biblioteken har själva fått ansöka om detta bidrag och den här gången kom det in 367 ansökningar till Kulturrådet. Ydre har tänkt sig anställa en läsinspiratör för att bland annat uppmuntra yngre personer till att delta i kulturlivet på ett mer aktivt sätt. Dessutom har de tre läsfrämjandeprojekt som innefattar bland annat författarkvällar och arbete med olika uttrycksformer hos unga. Här kommer dessa pengar väl till pass enligt Christine Åström.

I Kinda kommer de att satsa på att stärka digitaliseringen inom biblioteken på flera olika sätt, bland annat genom handledning och utbildning. Det är beräknat att kunna starta under hösten och arbetsnamnet de använder är Digidelcenter.

– Vi vill vara tillgängliga överallt och det här stödet kommer att hjälpa oss i vår utveckling, säger Lena Axelsson, Kultur- fritid- & turismchef i Kinda.

Folkbiblioteken i landet får dela på 220 miljoner kronor och Kinda och Ydre är två kommuner som tilldelats pengar.
Folkbiblioteken i landet får dela på 220 miljoner kronor och Kinda och Ydre är två kommuner som tilldelats pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!