Familjeteamet ska stödja anhöriga

Familjeteamet i Kisa har nu startat en ny anhöriggrupp för att hjälpa till med stöttning och få råd av andra.

För Maud Fritjof är det viktigt att dessa ämnen tas upp och att det går att hjälpas åt.

För Maud Fritjof är det viktigt att dessa ämnen tas upp och att det går att hjälpas åt.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-10-15 06:00

De riktar sig till personer som är anhöriga till någon med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa. De ser det här som en möjlighet att träffa andra i liknande situationer och då kunna utbyta tankar och erfarenheter. Allt sker under stor tystnadsplikt.

En kväll varannan vecka ses de vid Stjärnebo i Kisa och bakom initiativet står Familjeteamet som har hand om kommunens öppenvårdsverksamhet.

– Det känns bra att det här blir av och att det är folk som vill komma till oss för att få stöd, säger Maud Fritjof, familjebehandlare och beroendeterapeut på Familjeteamet.

Hon har arbetat i Kisa med dessa frågor i 20 år och har därmed en stor erfarenhet av inom öppenvårdsverksamhet.

Tillsammans med Åsa Härnström som är anhörigkonsulent på Kinda kommun driver hon dessa möten. Utöver möten om beroende och psykisk ohälsa och hur det drabbar anhöriga, så har de även grupper som är riktade mot barn, ungdomar och deras familjer, och även en grupp där de tar upp våld i nära relationer.

Gruppsamtal om anhörigas situationer har de haft tidigare.

– Det här är ett problem som har funnits länge och det ser inte ut bli mindre heller. Det är många som påverkas och det här blir ett bra sätt att hantera sina känslor inför problemet, säger Maud Fritjof.

I och med att dessa träffar anordnas en gång varannan vecka blir det fem tillfällen fram tills årsskiftet. Därefter är det ännu inte klart om det sedan fortsätter vidare. Än så länge finns det några platser kvar.

Familjeteamet ligger vid Stjärnebo i Kisa.
Familjeteamet ligger vid Stjärnebo i Kisa.
Karta: Stjärneboskolan Skolområde 3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!