Efter smällen: Så fick hon balans i livet

Sönderstressad sprang Karolina Germundsson in i väggen med dunder och brak. Att därefter ens tänka tanken att starta företag kan låta märkligt, men för henne har det varit ett lyckat recept för att få balans i livet.

Foto: Stefan Holgersson

KINDA2018-11-12 19:30

– När jag jobbade heltid fanns inte tid för något kreativt skapande. Jag har vänt på det och skapat tid för att ha ett hållbart liv. Jag blir inte rik på mitt företagande. Men att ha en kropp som fungerar och få göra sådant som jag tycker är roligt är viktigare för mig än miljoner på kontot.

40-åriga Karolina Germundsson bor med sambo och en snart fyraårig dotter på gården Björndal utanför Kisa. En lantligt rofylld miljö med naturen in på knutarna.

– Jag har varit den duktiga flickan med höga krav på mig själv. Som butiksanställd hade jag dessutom stark press på att sälja. Med facit i hand jobbade jag alldeles för mycket och ägnade för lite tid till återhämtning.

För åtta år sedan drabbades Karolina av hennes första utmattningssyndrom, och efter komplicerade förlossningsskador när dottern föddes fick hon ännu en utmattning.

– Jag vet inte om jag någonsin blir riktigt frisk. Jag kan definitivt inte jobba som jag gjorde förut. Efter min andra utmattning kände jag att det var läge att istället göra verklighet av mina drömmar.

Karolina har i många år tänkt på att starta eget företag. Dessutom har hon alltid varit en kreativ själ som hållit på med skapande i form av målande och fotografering. Sagt och gjort. För ett år sedan registrerades företaget som bär hennes eget namn, Karolina Germundsson, med verksamhet som fotograf och konstnär.

– Att driva företag kräver också mycket. Men jag kan styra över mitt liv och vardag i ett lugnare tempo. Om jag inte känner mig så bra en dag kan jag gå ut i skogen och samtidigt ta med mig kameran. Mycket av mina motiv hittar jag i naturen, som också ger mig energi.

– Fotograferingen är som en slags meditation. Jag stänger ute allt annat och ser bara motivet framför mig. Många säger att de upplever ett lugn när de ser mina bilder. Det är just det jag vill förmedla – lugn, harmoni och glädje.

Karolina marknadsför sina fotografier på sociala medier och likaså på utställningar genom bland annat Kinda Konstförening, där hon är styrelseledamot.

– Jag är så pass ny, så för mig handlar det mest om att synas. Man blir inte känd över en natt. Med det jag har i bagaget är det bra att min resa som fotograferande företagare går ganska sakta.

Karolina driver sitt företag på halvtid. Den andra halvan jobbar hon som vårdadministratör på Kisa vårdcentral.

– Det är lagom för mig. Men drömmen är att kunna leva på fotograferandet på heltid.

Karolina fotar gärna naturmotiv och har bland annat tagit denna bild som hon kallar "Droppar".
Karolina fotar gärna naturmotiv och har bland annat tagit denna bild som hon kallar "Droppar".

(Bildtext – dragarbild)

Karolina Germundsson kan beskrivas som en fotograferande konstnär. ”Jag skapar mina bilder i kameran. För mig är det en konstform. Jag jobbar gärna med kontraster: ljus och mörker, fint och fult, gammalt och nytt”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om