Det vill oppositionen fokusera på

Moderaterna och Kristdemokraterna i Kinda laddar för kommande mandatperiod. I opposition ska partierna arbeta för tillväxt, utveckling samt ordning och reda.

Lena Käcker Johansson (KD) och Christer Segerstéen (M), oppositionsråd, ser både utmaningar och möjligheter för Kinda kommun de närmaste fyra åren.

Lena Käcker Johansson (KD) och Christer Segerstéen (M), oppositionsråd, ser både utmaningar och möjligheter för Kinda kommun de närmaste fyra åren.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA2018-12-14 16:00

Förutsättningarna är minst sagt goda, enligt Christer Segerstéen (M), som kliver in i rollen som oppositionsråd i Kindapolitiken vid nyår.

– Vi sitter i ett fantastiskt läge med vår natur, närheten till Linköping och möjligheterna att dra nytta av regionen när det gäller arbetsliv och utbildning.

En av utmaningarna är att kunna erbjuda fler hyresrätter, byggklara villatomter och mera industrimark. Med sikte på fler invånare och företag i kommunen i stort, för att säkerställa ett stadigt skatteunderlag och bibehålla kommunal service i form av bland annat vård, skola och omsorg.

M och KD vill att kommunen gör slag i saken för det planerade villaområdet vid Bäck i Kisa. Partierna ska även trycka på för nybyggnation av flerfamiljshus.

Med Stiftelsen Kindahus som en av aktörerna, säger Lena Käcker Johansson (KD).

– Kindahus är en del av koncernen Kinda, men där har politiken inte dragit jämnt. Nu börjar det däremot lösa upp sig på tjänstemannanivå.

Christer Segerstéen instämmer.

– Vi kommer att ställa krav på våra ledamöter i stiftelsen att jobba mer i samma anda.

Hörnstenar i M/KD-oppositionens handlingsprogram är också ordning och reda. Inte bara ekonomiskt.

– Kontakten mellan kommun och företag måste bli bättre. Och kommunen måste kunna ge svar utan lång väntan så att frågor kommer till ett avslut, säger Christer Segerstéen och pekar på ännu en hörnsten.

– Kompetensförsörjningen är extremt viktig för att kunna erbjuda service. Här är inflyttning från utlandet och integration en förutsättning för den framtida arbetskraften.

På den politiska plattformen står också "förskola vid obekväma arbetstider (nattis) vid tillräcklig efterfrågan, samordning av buss, tåg, sjukresor och skolskjutsar för förbättrad kollektivtrafik, bredband och mobiltäckning i hela kommunen, synlig och närvarande polis, nära och regelbunden kontakt med föreningslivet och tydligt ledarskap och tydlig politisk styrning från kommunens sida".

Och sist men inte minst, enligt Käcker Johansson och Segerstéen, klimat och miljö.

– Det är livsviktigt att vi engagerar oss och utnyttjar universitetet i Linköping mer. Det händer så mycket positivt på miljösidan som inte behöver kosta utan snarare hamna på intäktssidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om