"Det känns absolut som en delseger"

Förvaltningsrätten slår i en dom fast att fel begåtts i utvärderingsfasen av upphandlingen av sotningen i Kinda. Men än är inte sista ordet sagt.

Erik Berg på Kinda Sotning tog ärendet till Förvaltningsrätten som dömer att kommunen ska göra en ny utvärdering där Sotning & Ventilationsservice Smålands anbud inte ingår.

Erik Berg på Kinda Sotning tog ärendet till Förvaltningsrätten som dömer att kommunen ska göra en ny utvärdering där Sotning & Ventilationsservice Smålands anbud inte ingår.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-02-13 10:00

Kinda sotning har haft den kommunala sotningsupphandlingen i Kinda sedan 1995. I höstas skulle nya upphandlingar göras av Kinda kommun och då valdes Västerviksföretaget AB Sotning & ventilationsservice Småland i stället.

Efter det pekade Kinda sotning på brister i kommunens upphandling med företaget. Bland annat att filer med kvalitetsarbeteskrav som mejlats inte har gått att öppna och därmed inte lästs igenom av kommunen.

Därefter överklagade Kinda sotning beslutet till förvaltningsrätten, och den 23 januari kom beslut som säger att Kinda Sotning anses ha lidit eller åtminstone riskerat att lida skada. Därför anser de att det finns grund för ingripande mot upphandlingen.

– Nu får vi avvakta och se, men det känns absolut som en delseger, säger Erik Berg, ägare av Kinda sotning.

Morgan Lindfors, som driver Sotning & ventilationsservice Småland, har överklagat beslutet till kammarrätten i Jönköping.

– Jag anser att det inte är mitt fel att filen inte gick att öppna när kommunen skulle gå igenom den. Jag kände att det var rätt att ta det vidare.

Kammarrätten mottog ärendet den 30 januari, men det är inte beslutat om det ska tas upp. Om förvaltningsrättens beslut står fast ska en ny utvärdering göras där Sotning & ventilationsservice Smålands anbud ska ses som ogiltigt.

Kommunens upphandlingsstrateg Karin Strid säger att de inte kommenterar ärendet förrän det är avslutat.

Tillvidare utför Kinda Sotning den kommunala sotningsservicen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!