"Det är chockartat hur fort det kan gå"

För många företag förändrade coronaviruset allt i en handvändning. På specialsnickeriet Expose Interiör AB sattes 40 procent av omsättningen i gungning - från den ena veckan till den andra.

För Morgan Westerling och Expose Interiör AB utgör mässinredning 40 procent av omsättningen. Nu har coronaviruset satt stopp för mässor världen över.

För Morgan Westerling och Expose Interiör AB utgör mässinredning 40 procent av omsättningen. Nu har coronaviruset satt stopp för mässor världen över.

Foto: Dennis Petersson

Horn2020-04-02 16:00

"Det är chockartat att det kan gå så fort", konstaterar vd:n Morgan Westerling när vi kliver in i Hornföretagets lokaler. Tillsammans med kollegan Daniel Gustafsson håller han just på att avsluta redan påbörjade beställningar men därefter ser orderingången kärv ut. Vanligtvis, utan en viruspandemi, är våren en form av högsäsong för snickeriet då tillverkningen av mässinredning dominerar produktionen. Nu är det annorlunda, med inställda mässor världen över.

– Vi hann göra väldigt många montrar färdiga och problemet är att de inte kommer att användas förrän förhoppningsvis i höst då vi dessutom skulle ha fått in en ny omgång beställningar. Våra kunder har också dragit in många timmar som vi hade planerat för vilket har gett oss ett glapp på kanske 800 arbetstimmar, förklarar Westerling och fortsätter:

– Det var en otäck vecka när det blev helt tyst i telefonen och på mejlen. Mässinredningar utgör ändå 40 procent av vår omsättning så visst är vi, likt alla andra i vår bransch, hårt drabbade.

Förutom till mässor levererar företaget specialinredning till privatpersoner och byggföretag. Även här har vd:n märkt av att kunderna, på grund av den rådande situationen, är försiktigare med att köpa in deras tjänster.

– Vi befinner väl oss i en sån bransch som ändå tillverkar lite "lyxgrejer". Ett kök som har stått i 20 år kanske man väntar med att byta ut ytterligare ett halvår. Man kanske inte beställer den där nya bokhyllan eller inredningsdetaljen. Det är problematiskt men nu gäller det att vi är på tårna och reagerar på rätt sätt.

För att orka igenom krisen planerar de nu att korttidspermittera sina fem anställda men i hur stor omfattning är ännu inte bestämt. Samtidigt ser Hornföretaget en möjlighet att delvis slå om sin verksamhet.

– Vi är ett rätt flexibelt företag då vi inte är så många anställda, så vi kan absolut slå om, men samtidigt är det svårt att sälja in något just nu. Däremot tror jag att det kommer att byggas och renoveras mer hemma framöver och där kan vi vara behjälpliga på ett annat sätt än vi är i dag.

Hur skulle du beskriva läget för er?

– Det är klart att det är en jätteoro. Vi på företaget är ju som en familj och nu försöker vi hitta en lösning så att vi överlever den här tiden. Just nu är vi glada för att vi har en bra likviditet i företaget, avslutar Westerling.

"Det gäller att göra det bästa av situationen och försöka hjälpas åt helt enkelt", konstaterar Daniel Gustafsson som är en av Hornföretagets fem anställda.
"Det gäller att göra det bästa av situationen och försöka hjälpas åt helt enkelt", konstaterar Daniel Gustafsson som är en av Hornföretagets fem anställda.
Karta: Expose Interiör AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!