Den nostalgiska telefonkiosken invigd

Nu har BP Nostalgimacken i Björkfors fått ytterligare en nostalgisk attraktion. Det är en telefonkiosk som har renoverats upp och placerats alldeles bredvid macken.

Torbjörn Gustavsson invigde telefonkiosken och Siewert Jonsson berättade om att den tidigare var i bruk inne i Björkfors.

Torbjörn Gustavsson invigde telefonkiosken och Siewert Jonsson berättade om att den tidigare var i bruk inne i Björkfors.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-04-08 17:00

Sedan 2001 driver Siewert och Kersti Jonsson BP Nostalgimacken i Björkfors för bevarandets skull. Just macken har de hållit i gott skick sedan dess och nu har de färdigställt nästa projekt.

En telefonkiosk som tidigare stod inne i samhället i Björkfors har nu renoverats och står numera placerad vid macken. Den är från 1980-talet men har inte använts på länge. Det har lagts mycket tid på att slipa, måla och fästa detaljer inuti telefonhytten. Den var tidigare gråfärgad, men är nu målad i klassisk orange telefonkioskfärg.

– Det är ett kulturarv som vi tycker är viktigt att bevara. Det känns bra och jag tror att bilister kommer att se den tydligt när de kommer in i Björkfors, säger Siewert Jonsson.

Idén kom från att han ville visa att telefonkioskerna var ett vanligt sätt att ringas på innan mobiltelefonerna slog igenom. Den går inte att ringa på nu, utan anledningen till att den finns vid macken är bara av nostalgiska skäl.

Under onsdagen hölls en mindre invigningsceremoni och på plats för att berätta historisk bakgrund och klippa bandet, var Torbjörn Gustavsson. Han var även med och invigde Nostalgimacken för 19 år sedan.

– Det är jättetrevligt med sådana här arrangemang. Jag tror att det är viktigt att visa upp för de yngre att så här var det förr. Det känns som det här området blivit som ett litet nostalgitempel i och med att den här telefonkiosken numera finns här också, säger han.

Gammal klassisk telefon syns inne i kiosken.
Gammal klassisk telefon syns inne i kiosken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!