De laddar för stor välgörenhetskonsert

Med en specialskriven och lite finurlig julkonsert är Kinda-duon Sofia Fälth och Erik Zentio redo att fylla Kisa kyrka på lördag kväll. Då arrangeras Lions välgörenhetskonsert till förmån för ”De glömda barnen”.

Sofia Fälth och Erik Zentio jobbar mycket med stämning och kommer att spela så fint de kan för att julkonserten ska bli en stund att minnas

Sofia Fälth och Erik Zentio jobbar mycket med stämning och kommer att spela så fint de kan för att julkonserten ska bli en stund att minnas

Foto: Stefan Holgersson

KISA2018-12-13 08:00

– Vi försöker samla in så mycket pengar som möjligt. Det vi får in på konserten går till projektet ”De glömda barnen”. Hela Sveriges Lions deltar i kampanjen för att hjälpa barn på flykt. Barn som flyr kriget i Syrien och befinner sig i läger i Turkiet, säger Björn Wallroth, klubbmästare för Lions i Kisa.

Med hjälp av turkiska och svenska Lions-medlemmar delar projektet bland annat ut mat- och hygienpaket samt leksaker till barn och familjer i flyktingläger.

– Vi gör en särskild satsning på att bygga upp skolmoduler, för att flyktingbarnen ska kunna gå i skolan. Vi försöker normalisera vardagen för dem, säger Björn Wallroth.

Den musikaliska duon Sofia Fälth och Erik Zentio har med stort engagemang tagit sig an uppdraget att svara för konserten.

– De glömda barnen är ett behjärtansvärt projekt. Barn som flyr hals över huvud och hamnar i uppsamlingsläger. Fruktansvärda miljöer med traumatiserade människor som samlas på en liten yta under lång tid, säger Erik Zentio.

– Man kan tänka sig in i att vara förälder i den situationen. Att känna maktlöshet för att man inte kan göra något för sina barn. Den här konserten är vårt sätt att bidra till hjälpinsatser. Det är en delvis specialskriven julkonsert, som berör de glömda barnen. Vi tänker brett om barn och hopp. Hela julens budskap handlar om hopp i sig, säger Sofia Fälth.

Sofia och Erik målar upp bilden av en ganska lugn, igenkännande, men ändå intressant och kanske rent av finurlig konsert. Med hjälp av ljuseffekter kommer publiken att sitta under en stjärnbeströdd vinternattshimmel i Kisa kyrka. En varm, nära, finstämd och förtätad kväll.

– Vi har ett hjärta för vackra melodier. Vi översätter, bearbetar texter, lånar, gör om, vrider, vänder och får fram en ny tolkning som är vår egen, säger Sofia.

– Vi gör det inte enkelt för oss. Vi skulle kunna framföra sånger som de är i original, exempelvis Stilla Natt, men vi tittar på dem ur en ny synvinkel, säger Erik.

– Sånger som redan spelats många gånger blir till något annat, något nytt. Genom att skala ner dem lyfts texterna fram av sig självt. Ju mer vi spelat tillsammans, desto viktigare blir orden, säger Sofia.

Julkonserten blir en blandning av krispigt amerikanskt 50-tal, breda storvalser, engelska carrols, snabb folkmusik och djup vintersång. Sofia och Erik bjuder också på något egenskrivet. De ackompanjerar sången med fiol, gitarr, flygel, mandolin – olika instrument för olika klanger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om