De har sagt ja till att köpa Vökby

Ydre kommun sa under måndagen ja till att låta Vökby Bredband AB återigen bli kommunalägt. Det beslutades på måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

Pär Fransson, planeringssekreterare i Ydre kommun ser positivt på att kommunerna blir nya ägare av Vökby Bredband.

Pär Fransson, planeringssekreterare i Ydre kommun ser positivt på att kommunerna blir nya ägare av Vökby Bredband.

Foto: Alf Wesik

Ydre kommun2020-02-26 10:00

– Det känns jättebra. Vi är nöjda och vi ser att Vökby har vuxit till ett bra bolag under åren som det inte har varit kommunalägt, säger Pär Fransson, planeringssekreterare på Ydre kommun.

Vökby Bredband bildades 2003 för att säkra utbyggnaden av fiberbredbandsnätet i kommunerna. Även för att garantera att invånarna skulle få tillgång till internet och bredbandstjänster. Kommunerna Ydre, Kinda, Boxholm, Ödehög och Vadstena var kommunerna som var med vid uppstarten.

2014 beslutade kommunerna att sälja sin majoritet i Vökby Bredband. Samtidigt valde Kinda att dra sig ur. Då var Vökby värderat till elva miljoner kronor och kommunerna sålde sina andelar för sex miljoner kronor. Sedan dess har bolaget ökat i värde till 32 miljoner kronor.

Under måndagen hölls sammanträde i Ydres kommunfullmäktige där de beslutade att köpa tillbaka majoritetsandelarna.

Beslutet ska tas upp i kommunfullmäktige i de andra tre kommunerna också, men nu har Ydre tagit sitt beslut. 

– Boxholm, Ödeshög och Vadstena måste göra detsamma innan det är helt klart, säger Pär Fransson.

Om de väljer att fatta samma beslut som Ydre kommer kommunerna att bli delägare till 25 procent vardera. Kostnaden blir drygt fyra miljoner kronor vardera och tillträde kommer att ske den 10 mars.

– Vi har för avsikt att utveckla bolaget och öppna upp för fler tjänsteleverantörer att vara delaktiga. Vi ser fram emot att driva bolaget framöver, säger Pär Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!