Därför svårt att bygga ny mataffär

Kinda kommun och Ica har svårt att rymma en matbutik mellan Trafikverkets säkerhetsavstånd. Nu har parterna förlängt sitt intentionsavtal i väntan på en färdig detaljplan.

Trafikverkets säkerhetsavstånd gör det svårt för Ica och Kinda kommun att få rum med en livsmedelsbutik på stationsområdet i Kisa.

Trafikverkets säkerhetsavstånd gör det svårt för Ica och Kinda kommun att få rum med en livsmedelsbutik på stationsområdet i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-02-12 08:00

Redan för två år sedan kunde vi rapportera om det säkerhetsavstånd som Trafikverket krävde för nybyggnation på stationsområdet i Kisa. Ifall en ny Ica-butik skulle bli verkligheten behövde fastigheten ligga minst 30 meter från järnvägen. Dels med anledning av eventuella räddningsinsatser, men också för att lämna utrymme för järnvägen att byggas ut och utvecklas. Samtidigt måste avståndet från Ydrevägen vara minst tolv meter.

– Det gör att det blir en ganska smal remsa kvar att bygga på och då blir livsmedelsbutiken ganska avlång, och det vill Ica inte ha. Därför för vi just nu diskussioner med både Ica och Trafikverket för att försöka hitta kompromisser och lösningar som alla kan acceptera, förklarar kommunens planarkitekt Susanna Dahlman Wallström.

Ica Fastigheter bekräftar att det senaste skissförslag som kommunen presenterade innebar en för trång lösning.

– Vi behöver jobba vidare med förslaget och det är därför vi har förlängt intentionsavtalet. Det råder svåra plantekniska förhållanden men vi har fortfarande för avsikt att lösa det här projektet på ett bra sätt, förklarar fastighetsbolagets projektledningschef Rebecca Westring.

Ulf Wincrantz, samhällsplanerare på Trafikverket, säger så här om läget:

– Vi har haft samråd och jag har inte fått några signaler om att det inte går att lösa. Säkerhetsavstånden är exakt samma i Linköping och Norrköping till exempel, men om de känner att läget är låst får vi ha ett nytt samråd helt enkelt.

Vid det senaste kommunstyrelsemötet i Kinda tog politikerna beslut om att godsmagasinet ska rivas tillsammans med de övriga fastigheterna på stationsområdet. Dessutom har kommunchefen fått i uppdrag att sätta områdets detaljplan i fokus så att den blir klar under 2020, innan det nya intentionsavtalet löper ut.

– Vi har varit tydliga med att det inte är acceptabelt att bara förlänga ett avtal hela tiden. Vi ser att det måste hända något under året, förklarar kommunstyrelsens ordförande i Kinda Conny Forsberg (S).

Är det möjligt att bli klar i år?

– Rent praktiskt är det möjligt, försäkrar Forsberg. 

Kindas plan- och byggchef Maria Hedberg säger så här om tidsplanen via ett mejl till oss:

– Så snart alla är överens om lösningar sammanställs det i planhandlingar som lyfts till samhällsbyggnadsnämnden för godkännande och beslut om att skicka ut dem för samråd.

"Vi har fortfarande för avsikt att lösa det här", bekräftar Rebecca Westring vid Ica Fastigheter.
"Vi har fortfarande för avsikt att lösa det här", bekräftar Rebecca Westring vid Ica Fastigheter.
Karta: Kisa station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!