Därför återvände hon till Kinda

I en intensiv tid, med budgetarbete och åtgärdsplaner, klev hon rakt in i rollen som chef för vård- och omsorgsförvaltningen. Ett tufft uppdrag som inspirerar kommunens nygamla medarbetare Ida Björkman.

"Vi måste genomföra en omställning", säger Ida Björkman om det faktum att tuffare ekonmiska tider väntar för Sveriges kommuner och regioner.

"Vi måste genomföra en omställning", säger Ida Björkman om det faktum att tuffare ekonmiska tider väntar för Sveriges kommuner och regioner.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-06-14 08:00

– Att säkra välfärden är ett av våra viktigaste kommunala uppdrag, framförallt i en tid där vi tillsammans med övriga kommuner och regioner i Sverige står inför massiva utmaningar. Det är en svår men samtidigt spännande tid att verka i och jag ser det som en stor förmån att få vara med i det omställningsarbete som vi måste genomföra, säger hon när vi, över lunchen, träffas vid äldreboendet Bergdala i Kisa.

När Ida Björkman, i början av maj, tillträdde sin nya tjänst på Kinda kommun kan man säga att det var ett kärt återseende. För elva år sedan påbörjade hon nämligen sin chefsbana på Stångågården i Horn för att sedan gå vidare som verksamhetschef på Västerliden i Rimforsa. Nu, efter åtta år i Norrköping, har hon alltså valt att återvända, med gedigen erfarenhet från äldreomsorg och funktionsstödverksamhet.

– Det är som att komma tillbaka till något som redan är känt och lite hemtamt, men samtidigt är det mycket som är nytt. Verksamheten har stått inför stora förändringar de senaste åren och nu har jag dessutom ett uppdrag som spänner över helheten, från myndighetsutövning till utförande, och det är också en av anledningarna till att jag valde att komma tillbaka till Kinda, berättar Björkman och fortsätter:

– Vi har redan väldigt fina verksamheter här i Kinda, äldreomsorgen håller hög kvalié och brukarundersökningarna visar på goda resultat, och det tänker jag att vi måste förädla och ta till nästa nivå. Där ser jag min roll som viktig, att försöka hitta ett visionärt och innovativt förhållningssätt inför framtiden.

På måndag, när kommunfullmäktigeledamöterna samlas i Leoparden, ska budgeten för 2020 klubbas. I koalitionens förslag finns ett sparkrav för vård- och omsorgsnämnden på över 9 000 000 kronor och via en åtgärdsplan har arbetet för en budget i balans redan inletts. Det tuffa ekonomiska läget, och den förändring som förvaltningen måste genomgå, ser chefen Ida Björkman i dagsläget som sin största utmaning.

– Vi måste genomföra en omställning, men det finns inget facit eller några enkla svar på hur. En grundtanke som jag har är att göra saker med ett stort mått av inkludering och delaktighet, inte minst i relation till våra medborgare. Kan vi bygga en organisation där vi vågar lita på varandra och där vi utgår ifrån att människor vill väl så tror jag att vi har mycket vunnet och att vi kommer att landa i något bra, avslutar förvaltningschefen.

Efter åtta år valde Ida Björkman att återvända till Kinda kommun, den här gången i rollen som vård- och omsorgsförvaltningens chef.
Efter åtta år valde Ida Björkman att återvända till Kinda kommun, den här gången i rollen som vård- och omsorgsförvaltningens chef.
Ida Björkman

Ålder: 37

Bor: Linghem, Linköping

Gör: Chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda

Familj: "Ett klassiskt radhusliv i förorten med min man och mina två barn"

Fritidsintressen: "När barnen är sex och tolv år gamla är det i princip deras fritidsintressen som är mina fritidsintressen. Fotbollen och stallet"

Hur skulle du beskriva dig som chef?

"Det är väl en fråga som man bör ställa till de som är och har varit mina medarbetare, men jag skulle säga att jag är tillitsfull och med det kommer höga förväntningar. Jag vill vara omgiven av människor som tycker olika."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!