Bolaget går vidare med sina vindkraftsplaner

Fred Olsen Renewables har tagit ytterligare ett steg på vägen mot en vindkraftspark utanför Hycklinge. Nu har bolaget lämnat in en tillståndsansökan till länsstyrelsen Östergötland.

Fred Olsen Renewables och projektledaren Staffan Svanberg har nu gjort en tillståndsansökan för en vindkraftspark utanför Hycklinge.

Fred Olsen Renewables och projektledaren Staffan Svanberg har nu gjort en tillståndsansökan för en vindkraftspark utanför Hycklinge.

Foto: Lars-Göran Bexell/Alf Wesik/bildmontage

Horn2020-01-14 10:00

– Ansökan omfattar det vi tidigare har pratat om, alltså åtta vindkraftverk. Vi har ingen tidsplan i dagsläget och jag vill inte spekulera framåt, utan nu avvaktar vi tillståndsmyndighetens process, förklarar bolagets projektledare Staffan Svanberg.

Det är efter ett samrådsförfarande och en rad utredningar som bolaget nu går vidare med sitt projekt. Under våren 2018 presenterades ett förslag med maximalt 44 vindkraftverk, när tillståndsansökan nu görs har dessa skalats ned till åtta. 

Det cirka 332 hektar stora område som berörs ligger åtta kilometer sydost om Horn och en framtida anläggning beräknas kunna producera ungefär 110 gigawatt om året. Förutom verken, som mest kan vara 230 meter höga, innefattar projektet bland annat anläggande av fyra kilometer ny väg och 3 700 kvadratmeter uppställningsyta för kranar.

– Vi har såklart en förhoppning om att få ett tillstånd, annars hade vi inte lämnat in en ansökan. Nu är det upp till länsstyrelsen att bedöma om ansökan är fullgod eller bör kompletteras, säger Svanberg.

I tillståndsprövningen utreder länsstyrelsen anläggningens påverkan på bland annat landskapsbilden, bostäder och skyddsvärda arter. Hur lång tid processen tar varierar från ett till flera år.

– När det gäller vindkraft måste man ha koll på vad som finns i omgivningarna och om det finns skyddsvärda områden då det innebär stora ingrepp i marken, förklarar miljöskyddshandläggaren Ola Lindén.

Karta: Hycklinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!