Björn började med en korvlåda

Han började som ambulerande korvförsäljare på universitetet. Nu firar Björn Petersson tio år med Kisabutiken Björnes magasin, där nästintill allt finns.

Butiken är fylld till bredden med produkter av alla dess slag.

Butiken är fylld till bredden med produkter av alla dess slag.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-01-14 11:30

– Jag har verkligen sålt allt mellan himmel och jord. Det började med att jag skaffade en egen korvlåda, sedan blev det ballonger, sedan blev det leksaker och sedan blev det allt möjligt, berättar butiksägaren.

På luciadagen för tio år sedan slog han upp dörren till butiken ovanför ICA Supermarket i Kisa. Med hela övervåningen till sitt förfogande, närmare bestämt sex rum fördelade på 300 kvadratmeter, har han sedan dess fyllt hyllorna med allt som Kisaborna kan tänkas behöva. I dag är det bland annat garn, konstnärsmaterial och almanackor som säljer bäst.

– Jag har även allt från elprylar och kontorsmaterial till husgeråd och städgrejer, en hel del saker som inte går att få tag i någon annanstans i Kisa. När jag vet att något försvinner på orten så köper jag in det och ibland hoppas jag att jag kunde hänga saker i taket också, säger Björn Petersson medan han visar oss runt i de välfyllda lokalerna.

Medan han studerade industriell ekonomi på Linköpings universitet blev han engagerad i föreningen LiTHe Korv, som sysslade med just korvförsäljning. Därefter kom han, i närmare tio år, att besöka mängder av karnivaler, festivaler, rockkonserter och andra arrangemang i rollen som ambulerande försäljare.

– Tjusningen är helt klart det sociala, att man träffar en massa trevligt folk, men att det blev just försäljning jag valde att ägna mig åt beror nog på att jag fick tag i bra kontakter, berättar Petersson och fortsätter:

– I dag använder jag mig av en hel del grossister som i stort sett bara består av en person.

Nu, efter tio år i Kisa, är verksamhetens framtid allt annat än säker. Med de långt gångna planerna som finns kring stationsområdet och en potentiell flytt av ICA-butiken kan han tvingas att hitta en ny lokal.

– Så länge ICA-butiken är kvar i huset så finns jag kvar. Det är det enda jag vet, avslutar Björn.

"Jag har sålt allt mellan himmel och jord", berättar Björn Petersson.
"Jag har sålt allt mellan himmel och jord", berättar Björn Petersson.
Björn Petersson

Ålder: Fyller 60 i år

Gör: Driver lågprisbutiken Björnes Magasin i Kisa

Bor: På en gammal bondgård mellan Kisa och Åtvidaberg

Familj: Sambo, tre hundar, sju kattar och ett 40-tal höns

Det bästa med jobbet: "Att träffa alla mina trevliga stamkunder"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om