Bibliotekarier i täten för barnboksveckan

Den här veckan är det barnboksveckan. Kinda bibliotek med bibliotekarierna Anna Ekman Isaksson och Liselott Sebring i täten uppmärksammade barnens bokvecka redan för två veckor sedan runt om i Kinda.

Castor (Liselott Sebring) och Castor (Anna Ekman Isaksson)

Castor (Liselott Sebring) och Castor (Anna Ekman Isaksson)

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-11-10 14:00

– Vi har haft fria händer att göra lite vad vi vill i samband med barnboksveckan och för oss passade det bra att dra igång ett par veckor tidigare, säger Anna Ekman Isaksson.

Tidigare år har bland annat systrarna Emma och Lisen Adbåge och Barbro Lindgrens böcker varit underlag för en kortare föreställning för förskolebarnen i Kisa, Rimforsa och Horn.

- I år föll valet på böckerna om den händige bävern Castor och hans virrpanna till kompis Frippe, säger Anna Ekman Isaksson som tillsammans med Liselott Sebring iklätt sig rollerna som de båda bävrarna.

Böckerna om de båda bävrarna har blivit mycket populära inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Författaren Lasse Klinting fick i mitten på 1990-talet en fråga om han ville göra en faktabok för barn om hur man snickrar och efter en del turer fram och tillbaka föddes figuren Castor och hans kompis Frippe. Flera böcker följde där Castor syr, bakar, odlar och så vidare fram till 2004. Lars Klintberg avled i december 2008.

– Vi spelar upp en föreställning där Frippe och Castor lagar olika grejer och det blir inte riktigt som det var tänkt, säger Anna Ekman Isaksson.

Föreställningen spelades upp på biblioteken i Kisa och Rimforsa under Allahelgonahelgen och ute på förskolorna under de senaste två veckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!