Beslut om färdtjänsten är taget

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att inte ingå avtal med Östgötatrafiken om att sköta tjänster som bland annat färdtjänst. Det beslutades i veckan.

I veckan tog nämnden beslut om att fortsätta sköta färdtjänsten utan Östgötatrafiken.

I veckan tog nämnden beslut om att fortsätta sköta färdtjänsten utan Östgötatrafiken.

Foto: Arkiv

Kinda kommun2020-02-28 12:56

I höstas tog samhällsbyggnadsnämnden i Kinda ett inriktningsbeslut att förvaltningen skulle börja förhandla med Östgötatrafiken för att se över om de var beredda att överta trafiksamordning läget gällande färdtjänst, riksfärdtjänst och skolskjutsar.

Efter ett möte mellan parterna konstaterades att Kinda kommun i dag redan har ett billigare avtal än vad Östgötatrafiken kunde erbjuda gällande skolskjuts. För färdtjänsten ligger Kinda likvärdigt med Östgötatrafiken.

Detta skulle kunna förändras vid nästa upphandlingstillfälle och Östgötatrafiken anser att de inte kan ge några garantier att de kommer att göra en mer kostnadseffektiv upphandling.

– Vi kan inte se att vi kan vidta några åtgärder med Östgötatrafiken som leder till en billigare lösning till bättre eller samma kvalité. På grund av det ser vi ingen anledning att gå vidare med det, säger Mikael Österling (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Kinda.

Kommunen samordnar i dag de allra flesta av färdtjänstresorna inom Kinda. Det som har bedömts som fördelaktigt med dess nuvarande system är god dialog med trafiksamordnarna, lokalkännedom och korta väntetider vid resa.

– Jag har ingen egentlig bedömning gällande om vi ska lägga ut uppdraget eller om vi ska sköta det själva. Det viktigaste som jag ser är att vi får så bra kvalité som möjligt för våra skattemedel i de verksamheter som vi ska bedriva, säger Mikael Österling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!