Beskedet: Kisaparken kan gå i graven

Allt lutar nu åt att den snart hundraåriga Kisaparken går i graven. Socialdemokraterna (S) i Kinda, som är den största andelsägaren, har nämligen beslutat om att försöka sälja anläggningen.

Motorklubben Disorder, med ordförande Daniel Gustafsson, sekreterare Cecilia Lindquist och vice ordförande Peter Hjelte, vill inte att Kisaparken säljs.

Motorklubben Disorder, med ordförande Daniel Gustafsson, sekreterare Cecilia Lindquist och vice ordförande Peter Hjelte, vill inte att Kisaparken säljs.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-02-25 21:00

– Ja, partiet har tagit ställning om en försäljning men hur allt ska gå till är inte helt klart ännu. Vi måste få ordning på alla papper och jag vill inte gå in på några detaljer i dagsläget, förklarar partiordföranden Torbjörn Mellgren.

Framtiden för Folkets Park i Kisa har länge varit oviss. Byggnadsföreningen Olympia, som la grunden till anläggningen år 1924, har inte haft något årsmöte sedan 2016 och har under en lång tid saknat en aktiv styrelse. Då festplatsen är sprungen ur arbetarrörelsen har ansvaret hamnat hos Kinda arbetarekommun, alltså S, som tillsammans med bland andra fackförbundet Pappers äger folkparken. Men nu är planen att sälja anläggningen.

– Det känns vemodigt såklart men vi ser inga andra alternativ. Alla i partiet har så många uppdrag i dag så vi ser inga möjligheter att bilda en styrelse, berättar ordförande Mellgren.

Under de senaste åren är det framförallt motorklubben Disorder som har nyttjat Kisaparken. Mellan år 2013 och 2018 löpte ett avtal som gav dem tillåtelse att nyttja anläggningen som klubblokal. I gengäld, som en typ av hyra, har de renoverat parkens byggnader. Då Olympia-föreningen har saknat styrelse de senaste åren har inget nytt avtal skrivits, men för klubben kom Kindapartiets beslut som en smäll.

– Vi har bland annat grävt in vintervatten och bytt panel på den stora dansbanan. Vi har säkert lagt ned 150 000 kronor i parken, redogör motorklubbens ordförande Daniel Gustafsson.

När vi träffas på den anrika dansbanan i Kisaparken berättar han också att klubben presenterat ett förslag för andelsägarna där de erbjuder sig att fortsatt ta ansvar för driften.

– Vår vision är att få till en levande folkpark i 1950-1960-talsstil. Planen var att gå in med eget kapital igen och rusta upp så mycket vi bara kan, men som vi känner det nu har vi blivit lite överkörda.

Finns det en efterfrågan för folkparker?

– Ja, vi tror verkligen det gör det. Det är bara att kolla på hur många som har kommit på våra motorträffar.

S-ordföranden Mellgren förstår att motorklubben är besviken.

– I den bästa av världar hade jag också helst sett att parken fått fortsätta men nu har vi en verklighet att förhålla oss till, konstaterar han och avslutar:

– Nu jobbar vi vidare med försäljningen. Det blir definitivt klart först när vi får till ett årsmöte i Olympia-föreningen.

Socialdemokraterna, som är den största andelsägaren i Kisaparken, har beslutat om att de vill sälja anläggningen.
Socialdemokraterna, som är den största andelsägaren i Kisaparken, har beslutat om att de vill sälja anläggningen.
Karta: Kisaparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!