Beskedet: De ansluter sig till Centerpartiet

Igår stod det klart att han lämnar Landsbygdspartiet oberoende (LPo). Nu meddelar David Wenhov att han ansluter sig till Centern, detta tillsammans med partikollegorna Tina Malm och Fredrik Rankleven.

Centerpartiet och Anders Ljung välkomnar David Wenhov, Fredrik Rankleven och Tina Malm till partiet då de beslutat sig för att lämna Landsbygspartiet oberoende.

Centerpartiet och Anders Ljung välkomnar David Wenhov, Fredrik Rankleven och Tina Malm till partiet då de beslutat sig för att lämna Landsbygspartiet oberoende.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-11-13 18:00

– Vi har alla lämnat LPo med omedelbar verkan. Man kan inte vara med i en partiförening som inte bygger på demokratiska principer, konstaterar politikertrion när de presenterar sitt val. 

Det började med medborgarträffen i Horn och fortsatte med att fyra landsbygdspartister meddelade sitt utträde från allianssamarbetet i Kinda. När tre LPo-politiker, alla med varsin ordförandepost, nu byter partibeteckning verkar splittringen inom LPo, men också den styrande koalitionen, vara ett faktum. 

– Det här är något som har pågått inom partiet under en ganska lång period, men den senaste tidens händelser var droppen. Vi har hela tiden fått släcka bränder, och det har tagit fokus från sakfrågorna, berättar Malm och Rankleven medan Wenhov fortsätter: 

– I en förening som bygger på en demokratisk struktur utses talespersoner och det bygger på ett förtroende. Samma sak gäller när man bildar en majoritet och en allians. Tappar man bort det här förtroendet är man illa ute och då går det under förr eller senare. 

Det här hade inte kunnat lösas inom LPo?

– Du anar inte hur mycket vi har försökt. Vi har pratat och fört dialog, men det är för döva öron. Nu inleder vi ett nytt kapitel, svarar politikertrion. 

I samma stund som de lämnar LPo ansluter sig alltså politikerna till Centerpartiet. Om de får behålla sina respektive uppdrag, som bildningsnämndens ordförande, ledamot i vård- och omsorgsnämnden samt vice ordförande i Stiftelsen Kindahus, är fortfarande osäkert.

– Vi har stor ödmjukhet för Ljung och de övriga centerpartisterna. Vi tar inget för givet, vi var tvungna att lämna LPo oavsett, men det är klart att vi vill fortsätta våra uppdrag om vi får, förklarar de.

När vi når landsbygdspartisten Pierre Ländell är han förvånad över att trion lämnar partiet innan de fattat ett gemensamt beslut om att lämna koalitionen. Ett möte som är utlyst till onsdagskvällen.

– Jag tycker att det är tråkigt att de lämnar utan en intern och öppen diskussion. Vi har haft stora slitningar inom partiet och diskuterat den här frågan flertal gånger, men för de här tre politikerna har positionerna varit viktigare än att vi står för grundvärderingarna i vår politik, säger Ländell och avslutar med att bemöta trions kritik: 

– Det stämmer inte alls. Hela vårt parti vilar på en stark demokratisk grund.

Politikertrion behåller sina respektive uppdrag tillsvidare, förutom Tina Malm som av naturliga anledningar lämnar posten som ordförande för LPo-föreningen.
Politikertrion behåller sina respektive uppdrag tillsvidare, förutom Tina Malm som av naturliga anledningar lämnar posten som ordförande för LPo-föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!