Vill stå för det unga drivet i Kinda

"Vår målsättning är att kommunen ska leverera hela livskedjan". Det menar Sverigedemokraternas Christian Nordin-Olsson som med sina 30 år fyllda vill vara Kindaungdomarnas politiska kraft. Nu tar han steget in i vår reportageserie.

Foto: Dennis Petersson

Foto: Dennis Petersson

Foto:

KINDA2018-06-27 16:00

Vad är det som gör att Kinda sticker ut? Vad är det som kommunen har som de omgivande aktörerna saknar? Med dessa tankegångar valde sverigedemokraten Christian Nordin-Olsson att genomföra reportageseriens intervju till fots, från Bagarboden och Rimforsas kärna till Åsundabadet och den attraktiva strandremsan. Det är här som kommunen, enligt honom, har sin styrka.

– Med fokus på ungdomar är det ju mötesplatser som saknas. Visst kan man påstå att vi helt plötsligt ska konkurrera med Linköping och ha ett väldigt stort utbud, men det kanske inte riktigt är det som behövs, utan snarare något som kompletterar storstaden. Oavsett vad vi vill kommer vi aldrig kunna erbjuda det som Linköping erbjuder, men vi kanske kan hitta en kärna hos oss som gör att man inte alltid behöver resa bort från Kinda för att ha roligt, menar Christian Nordin-Olsson och fortsätter:

– Vi har någonting som de andra inte har och det är ju närheten till vatten både i Rimforsa och Kisa, men också i de övriga bygderna. Där har vi en potential att locka med någonting som blir attraktivt för Kinda.

Med Åsundabadet som ett exempel vill han se att utvecklingen på ett ännu bättre sätt tar tillvara på möjligheterna som finns. Skulle en glasskiosk kunna bli verklighet, ett café eller kan sjölivet på något annat sätt få kraft att blomstra? Samtidigt ser Kindapolitikern att fritiden inte är det största utvecklingsområdet för kommunen. Trots ett geografiskt gynnsamt läge, närheten till arbetsmarknaden och tryggheten som hör en landsbygdskommun till är det något väsentligt som saknas, nämligen bostäder.

– Egentligen har ungdomar i dagsläget inga möjligheter att bo kvar i kommunen och då tänker jag framförallt på bristen av hyreslägenheter som gör att de kan ta det första steget till att flytta hemifrån, och samtidigt bo kvar i Kinda, menar Nordin-Olsson och tillägger:

– När alla gymnasieval dessutom görs i antingen Linköping eller söder ut kommer Kindaungdomarna in i en social kontext på de orterna, och blir ju givetvis lockade att stanna kvar där även efter studierna. Vi vill helt enkelt att båda alternativen ska finnas. De som vill flytta ska kunna göra det samtidigt som de som vill stanna kvar ska ha möjlighet till det.

De ambitioner som Sverigedemokraterna i Kinda har är att alla kommuninvånare ska kunna leva på den plats och på det sätt de vill, men också att de absolut bästa förutsättningarna ska finnas för att ta de beslut, som trots livssituation, passar den enskilda individen bäst.

– Vår målsättning är att Kinda kommun ska leverera hela livskedjan. Från det att du föds till att du går vidare ska du ha möjlighet att bo och trivas här. I Kinda ska man känna sig trygg, man ska känna gemenskap även utanför sina egna kontaktnät och man ska känna att man har makt över sin egen livssituation.

Likt övriga partier får Christian Nordin-Olsson och hans SD även svara på den så viktiga frågan: Varför ska de yngsta väljarna rösta på just SD i kommunvalet?

– Det är ju många som vill hitta sig en kandidat som man känner samhörighet med och då kan jag ju säga att jag är den yngsta politikern i Kinda, så jag får väl passa på att slå ett slag för det. Annars tror vi i partiet att det är viktigt att lyssna, vilket vi är väldigt bra på. Vi tror på tillväxt och utveckling och vi vill göra det tillsammans med kommuninvånarna. Vi är lyhörda helt enkelt, avslutar Christian Nordin-Olsson.

Foto: Dennis Petersson
Foto: Dennis Petersson

Christian Nordin-Olsson

Ålder: 30

Bor: Rimforsa

Uppvuxen: Rimforsa

Yrke: Studerande (lönekonsult)

Aktuell: Tvåa på kommunlistan och förtroendevald revisor för Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!