Högstadiet stöttar barnhemmet med tiotusentals kronor

Gustafs barnhem i kenyanska Kimilili, som har tydliga kopplingar till Kinda, har haft en tuff tid under coronapandemin. Nu skänker Värgårdsskolan drygt 34 000 kronor till verksamheten.

Gustafs barnhem i Kimilili stöttas med nära 35 000 kronor. Här syns den tidigare Corren-reportern Torbjörn Lindqvist när han, för ett antal år sedan, besökte barnhemmet.

Gustafs barnhem i Kimilili stöttas med nära 35 000 kronor. Här syns den tidigare Corren-reportern Torbjörn Lindqvist när han, för ett antal år sedan, besökte barnhemmet.

Foto: Arkiv/Erik Björklund

Kinda2021-06-24 12:31

Den Kindabaserade Mount Elgon-föreningen grundade barnhemmet för 15 år sedan – detta efter ett mångårigt engagemang i Kimilili-området. Samtidigt inleddes ett utbyte mellan den svenska och afrikanska kommunen som kom att pågå i ungefär tio år. Parallellt med detta har Värgårdsskolans högstadium årligen genomfört "Operation Mount Elgon", en insats som bland annat består av att eleverna utför någon form av dagsverke. I år, pandemin till trots, inbringade elevernas insatser 33 830 kronor.

undefined
Svenska Mount Elgon-föreningen grundade Gustafs barnhem år 2006. Sedan dess har eleverna på Värgårdsskolan årligen samlat in pengar till verksamheten.

– Vi är väldigt glada över resultatet och att insatsen gick att genomföra. Vi har själva inte kunnat ordna några aktiviteter eller arrangemang för att samla in pengar samtidigt som kostnaderna för barnhemmet har ökat under pandemin, så det här bidraget är extra viktigt i år. Det ska gå direkt till barnhemmets drift, förklarar Erik Björklund, ordförande för Mount Elgon-föreningen.

Föreningen äger verksamheten, där 25 barn i dagsläget bor, tillsammans med en Kimilili-baserad organisation. I samverkan med de sociala myndigheterna tar barnhemmet emot föräldralösa eller på andra sätt utsatta barn som lever under mer eller mindre tuffa förhållanden. På senare tid har barnhemmet också startat en jourverksamhet.

undefined
På barnhemmet i Kimilili bor föräldralösa eller på andra sätt utsatta barn som behöver stöd i livet.

– När det inträffar något hemskt, när ett barn utsätts för exempelvis misshandel, får de komma till barnhemmet för rehabilitering under en tid. De här insatserna har ökat under pandemin då det har varit en större nöd, framförallt i fattiga familjer, och det har florerat en större grad av misär. Många människor lever för dagen men dagslönejobben har blivit allt färre, förklarar Björklund och fortsätter:

– Samtidigt har skolorna, under större delen av pandemin, varit stängda. Då har det varit extra utmanande för barnhemmet som fick ta hand om barnen hela dagarna. Personalen satsade en hel del på skolliknande verksamhet, och det gjorde också att kostnaderna ökade.

undefined
Mount Elgon-föreningens ordförande Erik Björklund berättar att pandemiåret har varit en tuff tid för barnhemmet som numera också bedriver jourverksamhet mot utsatta barn.

Enligt Björklund har barnhemmet klarat sig undan smittspridning så här långt.

– Viruset sprids i samhället och folk dör men barnhemmet har inte varit drabbat. De följer restriktionerna med handhygien och munskydd noga, menar ordföranden och berättar sedan om en informationsinsats som föreningen har startat:

– Med hjälp av pensionerade lärare i en lokal förening vill vi nå ut med information om Covid-19 till de mest utsatta och fattigaste.

Karta: Kimilili, Kenya
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!