Tror pÄ ökat semestrande i Sverige: "Viktig pusselbit"

I en tid som pÄverkas av coronavirusets effekter tror styrelsen och kommunpolitiker att öppnandet av Skedevid kanal kan vara en viktig del i att fÄ fler mÀnniskor att upptÀcka mer av natur- och sjömiljö i Kinda.

Karin Nybrolin, vd, och Camilla Egberth, ordförande för AB Kinda kanal. BÄda Àr glada över upprustningen vid kanalen.

Karin Nybrolin, vd, och Camilla Egberth, ordförande för AB Kinda kanal. BÄda Àr glada över upprustningen vid kanalen.

Foto: Max Elofsson

Kinda2020-05-23 08:00

– Det kĂ€nns fantastiskt kul att det Ă€r klart. Nu ser vi fram emot en fin sommar dĂ€r vi hoppas att kanalen kommer till anvĂ€ndning, sĂ€ger Karin Nybrolin, vd för AB Kinda kanal.

Karin Nybrolin pekar pÄ att Ärets sommar förmodligen inte blir som alla andra somrar i och med coronavirusets effekter som inte gör det möjligt att resa hur som helst. DÀrför tror hon att den lokala turismen blir en viktig del just i Är och upprustningen av Skedevid kanal ser hon som viktig.

– Jag tror att Kinda kanal som helhet Ă€r en sammanhĂ„llande lĂ€nk för naturturism i Östergötland. Att vi har fĂ„tt i ordning pĂ„ Skedevid kanal och gjort sjön Ämmern tillgĂ€nglig frĂ„n Åsunden, blir en viktig pusselbit och bra tillskott i den helheten, sĂ€ger Karin Nybrolin.

Föreningen Kinda Kanals VÀnner har till syfte att frÀmja kanalens fortbestÄnd som farled och det kultur- och byggnadshistoriska vÀrdet. Föreningen arbetar för kanalens utveckling och föreningens ordförande HÄkan Johansson tror att fler kommer vilja upptÀcka miljön kring Kinda.

– MĂ„nga som brukar vara utomlands vid den hĂ€r tiden kommer nog att upptĂ€cka att det Ă€r vĂ€ldigt vackert hĂ€r med. DĂ€rför tror jag pĂ„ ett ökat turistande i Sverige och Kinda. Att den hĂ€r kanalen nu Ă„ter Ă€r i bruk bidrar nog, sĂ€ger han.

Även regionordförande Kaisa Karro (S) tror att coronaviruset kommer pĂ„verka vĂ„ra semestervanor.

– Kinda kanal kommer nog att spela en stor roll för turismen i Östergötland. Att dĂ„ den hĂ€r passagen vid Skedevid finns Ă€r positivt, sĂ€ger hon.

Kinda kanal gĂ„r frĂ„n Hycklinge och upp till Roxen norr om Linköping. Skedevid kanal kan ses som en avstickare frĂ„n den. Den cirka 500 meter lĂ„nga kanalen har varit i bruk sedan 1873 och gĂ„r mellan sjöarna Åsunden och Ämmern strax öster om Rimforsa. Sedan i september förra Ă„ret har kanalen hĂ„llits stĂ€ngd dĂ„ arbetet med att bland annat bredda kanalen har pĂ„gĂ„tt.

Bolaget dĂ€r kanalerna ingĂ„r Ă€gs av Region Östergötland, Kinda kommun och Linköpings kommun.

Camilla Egberth Àr ordförande för Kinda kanal och det var hon som fick klippa bandet som indikerar att kanalen Äter Àr invigd och öppen att fÀrdas pÄ. FrÄn en roddbÄt, tillsammans med Kinda kanals vice ordförande Nils-Ingvar Graan och markÀgaren vid platsen Folke Bergman, genomförde de invigningen.

Skedevid kanal gĂ„r mellan sjöarna Ämmern och Åsunden och nu har den förhoppningsvis vara en bidragande del i att fĂ„ fler att turista i Kinda.
Skedevid kanal gĂ„r mellan sjöarna Ämmern och Åsunden och nu har den förhoppningsvis vara en bidragande del i att fĂ„ fler att turista i Kinda.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!