Sedan bronsåldern har människor tagit hand om ängar såsom man gör i Hallstad ängar. Anledningen till att räfsa bort löv och döda grenar är viktig. Om man låter det ligga kvar så blir det tillräckligt näringsrikt för till exempel Maskrosor och Hundkex att ta sin plats på ängen, och plats tar dom.
Under en fagning så lämnar man plats åt de ovanligaste blomsorterna som till exempel Kattfot, Jungfrulin, Nattviol och olika sorters orkidéer. Det kan växa upp till 45 sorter på en kvadratmeter på ängar som denna. Just i Hallstad ängar så är trädarten Lind dominerande, en trädsort som idag inte går att så med frö, på grund av att det är för kallt.
Men på bronsåldern var det varmt nog. Dagens Lindar i Sverige är enbart odlade från sticklingar som härstammar ända från bronsåldern. Om man även hamlar träden med jämna mellanrum, så förlänger man livslängden och man kan använda de avskurna grenarna till foder. På Hallstad ängar så utförs detta med jämna mellanrum.
De människor som hade samlats i vårsolen utförde det hela med god stämning och trevliga fikapauser, de blev även sponsrade med varmkorv och bröd från Ica Melkers. Detta var ett riktigt bra år, med inte allt för mycket att kratta och man hade hjälp utav två traktorer från trakten. Scouterna började tidigare i veckan med ett område och under lördagen satsade man på att bli helt färdig. Med ledning utav Håkan Holgersson, som är medlem i missionskyrkan och tillsynsman för Hallstad ängar, så utfördes det hela på rätt sätt.
– Det finns ingen som kan så mycket om Hallstad ängar som Håkan. Säger pastorn Anna Karlsson, som är med och krattar.