Stadsarkitekten Henrik Johansson säger att allt skulle vara klart vid det här laget, men ytterligare ett överklagande har satt käppar i hjulet.
- Folk älskar att överklaga, suckar han, men säger i nästa andetag att man som kommunal tjänsteman måste vara beredd på det, och att möjligheten ingår i den demokratiska processen.
Inte uppdaterade
Det är länsväg 120, i folkmun kallad Haganäsvägen, genom Älmhult som har fått ett nytt utseende och en ny karaktär. Trafikmängden är liknande den genom Kisa och det har här som där diskuterats åtgärder under lång tid.
- Nu har länsvägen genom en rondell fått en ny inkoppling på RV 23, säger Johansson. Lastbilstrafiken förirrar sig visserligen fortfarande in på den gamla sträckningen genom centrum, men det beror främst på att deras GPS i fordonen inte är uppdaterade.
Men egentligen är all tung trafik numer förbjuden genom Älmhult.
Även andra bilister, ja alla trafikanter, har självklart valet att antingen åka den gamla vägen genom centrum, eller också ta den nya förbifarten.
Tillgängligheten viktig
Henrik Johansson förklarar att det var många diskussioner även i Älmhult och framför allt var det handeln som var orolig för framtiden.
- Men det gällde främst att några ville ha en ren gågata i centrum. Så blev det nu inte och det hade varit förödande. Små samhällen ska vara rädd om tillgängligheten för att ha en chans i den framtida konkurrensen.
- Rena gågator kanske fungerar på stora stråk som Ströget i Köpenhamn, eller Drottninggatan i Stockholm, men absolut inte på mindre orter som här. Eller i Ljungby där jag jobbade tidigare.
E4 flyttades
Det var 30 år sedan E4 flyttades utanför Ljungby och det har självklart varit en klar nedgång av antalet butiker i Ljungby, men där diskuterades det att göra en ren gågata genom centrala samhället, vilket butiksägarna motsatte sig.
Och Henrik Johansson.
- Nej, som sagt tillgängligheten är oerhört viktig. Nu är det istället en lösning med trafik fast på de gåendes villkor, på just de aktuella områdena.
Äger nu gatan
Det är just att trafiken har alternativ som fungerar bra i Älmhult.
När det nya överklagandet har klarats av så kommer det att ske en ytterligare avlastning. Hela utvecklingen har skett i samförstånd med handeln.
- En viktig fördel är att vi nu äger gatan. Tidigare var Haganäsvägen en ren genomfartsled och det var då en statlig gatan. De har av naturliga skäl alltid framkomlighet som Prio ett, säger Henrik Johansson. Vi kunde helt enkelt inte göra vad vi ville rent estetiskt, eller för handeln, för de boende i Älmhult.
- Det kan vi nu.
Kostnadsmässigt fördelades byggnationen med cirka 70 procent på Trafikverket/staten och 30 procent på kommunen. Men i statens kostnad ingick hela kostnaden för en omfattande rondell.