Sjukvårdspersonal tar strid för parkeringar

Mitt under coronapandemin försvann deras vanliga parkeringsplatser. Nu vill hemsjukvårdens personal att Kinda kommun och Stiftelsen Kindahus löser problematiken.

Malin Andersson och Birgitha Fernström, som jobbar på hemsjukvården respektive dagverksamheten Blåklinten, är frustrerade över att parkeringen utanför deras arbetsplatser står tom.

Malin Andersson och Birgitha Fernström, som jobbar på hemsjukvården respektive dagverksamheten Blåklinten, är frustrerade över att parkeringen utanför deras arbetsplatser står tom.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2020-05-05 12:00

– Vi känner oss så frustrerade. I dessa tider kämpar vi och jobbar övertid för att hantera covid-19 och i större städer har man försökt att ge vårdpersonal fri parkering. Här måste vi istället åka runt och ragga parkeringar, konstaterar sjuksköterskan Malin Andersson när vi träffas utanför hemsjukvårdens lokaler i Kisa.

Det har gått en dryg månad sedan Kindahus genomförde omfattande förändringar vid sina parkeringar runt om i kommunen. Här, vid parkeringsplatsen mellan Grönedegatan och Kindagård, har hemsjukvårdens personal för vana att parkera sina privata bilar, en möjlighet som försvann den 1:e april.

– Jag förstår att Kindahus vill göra en inventering av sina parkeringsplatser, att det kanske har missbrukats tidigare, men just här har det slagit så snett. Vi har alltid utnyttjat den här parkeringen, nu står den i princip tom, och vi har lyft frågan om vi kan hyra parkeringarna men svaret vi får är att de endast är till för hyresgäster, förklarar Andersson.

När vi lyfter problembilden med Kindas kommunchef Sergei Sorokin är han väl medveten om läget. Enligt honom har kommunen försökt att få till en lösning men har nått "vägs ände". Istället har de, som en tillfällig lösning, lånat ett antal parkeringar av Kinda pastorat.

– Jag vet att det är på fler ställen i Kisa där personal är upprörda. Vi har analyserat läget och att hyra parkeringar åt enskilda medarbetare är en invecklad fråga, det är en skattepliktig förmån och det ser vi som ett hinder. Med hänsyn till pandemin har vi ordnat med tillfälliga parkeringar istället, förklarar kommunchefen och fortsätter:

– Det finns också parkeringar i närheten, på kommunens mark, som går att ta i anspråk. Så jämfört med läget i stora städer är det inte rimligt att kommunen som arbetsgivare ska ordna parkeringsplatser åt personalen.

Enligt Kindahus vd Jan Skarin är det i ett initialt skede inte möjligt för kommunen att hyra fler parkeringsplatser, och att göra undantag under pandemin är inte aktuellt.

– Vi kommer att låta den här förändringen sätta sig fram till efter semestern för att se hur stort behov som finns bland våra hyresgäster. Sedan får vi se hur många parkeringar som blir över och om kommunen vill knyta fler parkeringsplatser till sina verksamheter eller hyra till enskilda medarbetare så är det möjligt i mån av plats, avslutar han.

Enligt Kindas kommunchef Sergei Sorokin har de försökt hitta en lösning. Nu är den dock tillfällig, då kommunen lånar platser av Kinda pastorat.
Enligt Kindas kommunchef Sergei Sorokin har de försökt hitta en lösning. Nu är den dock tillfällig, då kommunen lånar platser av Kinda pastorat.
Karta: Kindagård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!