Så firar du midsommar i Kinda: "Vi klär stången"

Hur blir det med årets midsommarfirande? Vad tillåter restriktionerna? Vi ringde upp fyra aktörer, som brukar arrangera firanden i Kinda, för att höra hur de resonerar.

Det blir inga traditionella firanden. Det meddelar Lena Berg, Janne Johnsson, Allan Westerdahl och Susanne Jonsson. Däremot kommer flera midsommarstänger att resas.

Det blir inga traditionella firanden. Det meddelar Lena Berg, Janne Johnsson, Allan Westerdahl och Susanne Jonsson. Däremot kommer flera midsommarstänger att resas.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda2021-06-24 12:30

Lena Berg, vid Hornåbergs camping i Horn, var länge inne på att försöka få till ett midsommarfirande på fredag. Efter dialog med länsstyrelsen väljer hon dock att backa från planerna – och ta det säkra före det osäkra.

– Skulle det bli någon form av smittspridning så är det inte så roligt för oss som arrangörer. Först funderade vi på om vi kunde dela upp besökarna i olika smågrupper men vi lär inte ha tid att rådda i det, så därför backar vi från firandet, förklarar Berg och fortsätter:

– Däremot tänker vi att vi klär midsommarstången kvällen innan och de som vill delta får göra det under eget ansvar. Är det någon familj som sedan, på egen hand, vill dansa kring stången är det upp till dem.

undefined
Med pandemirestriktionerna kommer inga traditionella midsommarfiranden att arrangeras i Kinda men midsommarstänger kommer att resas i Horn och Björkfors.

Susanne Jonsson, vid Valö Café i Björkfors, är inne på samma linje. Även här kommer en midsommarstång att resas.

– Björkfors GoIF har bestämt att det inte blir något firande i år, precis som förra året. En midsommarstång kommer att finnas så lite stämning går allt att få, men det blir ingen dans under ordnade former, konstaterar hon.

 Även Tidersrums hembygdsförening, med ordförande Allan Westerdahl, ställer in sitt traditionella firande. Så även Hycklinge JUF.

– Ja, vi valde tidigt att ställa in. Vi kommer inte att klä någon midsommarstång heller men om det är någon som vill besöka Höganlid på egen hand går det givetvis bra. Vi hoppas på vår auktion och loppis den 14 juli istället, förklarar ordförande Janne Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!