De är årets kulturpristagare: "Jag skrek rakt ut"

Under drygt 20 år har Siewert och Kersti Johnsson byggt upp Nostalgimacken i Björkfors. Nu har de, för sitt gedigna arbete, utsetts till årets kulturpristagare.

"Vi blev verkligen rörda", säger Siewert om kulturpriset.

"Vi blev verkligen rörda", säger Siewert om kulturpriset.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-04-27 15:12

– Jag skrek rakt ut och hoppade högt för att jag blev så glad, berättar Siewert Johnsson med ett skratt.

När beskedet om Kinda kommuns kulturpris nådde paret under tisdagseftermiddagen befann de sig på golfbanan i Åtvidaberg.

– Jag slog till en boll så hårt att den hittar jag nog aldrig mer. Vi blev verkligen rörda. Det känns stort, fortsätter Siewert, fortfarande skrattandes.

undefined
Det var Kerstis föräldrar som verkställde macken i Björkfors. 1955 stod den färdig för allmänheten. Paret Johnsson, Siewert och Kersti, träffades där i sin ungdom – och hänger ihop än i dag.

Att bli uppmärksammad på hemmaplan känns extra bra.

– Vi har varit på olika mässor och utställningar med macken tidigare, att bli uppmärksammad här hemma känns stort.

Var utmärkelsen väntad?

– Nej, det är hård konkurrens om det där, så det vet man ju aldrig. Men det var stort och hedrande för oss, det var det.

I motiveringen till kulturpriset beröms Siewert och Kersti för det arbete som de lagt ned på Nostalgimacken de senaste 20 åren. Macken beskrivs som en "kulturmiljö på temat bensinmack, tidstypisk för mitten av 1900-talet". Enligt motiveringen är macken en sann turistattraktion som hittills har lett till en total besökssiffra på drygt 50 000 personer.

undefined
Siewert och Kersti Johnsson driver Nostalgimacken i Björkfors. Där hängde de mycket i sin ungdom, men då var macken brukbar. Den drevs av Kerstis föräldrar, som senare kom att bli Siewerts svärföräldrar.

För Siewert och Kersti betyder Nostalgimacken mycket. Den gula och röda byggnaden med sina gamla bensinpumpar framför sig väcker mycket minnen.

Som ungdomar hängde de båda mycket vid macken, som då var brukbar. Den drevs av de som senare kom att bli Siewerts svärföräldrar, Kerstis föräldrar.

– Nostalgimacken betyder mycket, det är mycket känslor där, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!