Ove ger sig själv dialys i hemmet

Ove Svensson i Horn är en av landets omkring 2 700 personer som behöver dialys.
I stället för att åka de femton milen till dialysmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping så sköter han allt själv hemma med hjälp av en dialysapparat.

Två och en halv timme varje dag är Ove Svensson kopplad till dialysapparaten. Foto: Lars-Göran Bexell

Två och en halv timme varje dag är Ove Svensson kopplad till dialysapparaten. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto: Fotograf saknas!

Kinda2009-07-28 06:28


- Ja, man kan säga att jag inte bara är patient utan även min egen sjuksköterska och läkare, säger Ove när jag besöker honom just när han startat förberedelserna inför dagens dialys.
Man räknar på att det idag finns cirka 2 700 personer i Sverige som behöver dialys och i hela världen är det cirka en miljon personer vars blod renas genom dialys.
Dialys innebär att blodet på konstgjord väg befrias från sitt överskott av slaggprodukter, salter och vätska. Behandlingen förekommer i två huvudformer, bloddialys (hemodialys) och bukhinnedialys (peritoneanalys).
Bloddialysen ges i de flesta fall på sjukhus men kan även utföras i hemmet om patienten kan få hjälp av en anhörig eller annan person.
Den allra vanligaste formen av bukhinnedialys kallas för CAPD och sköts av patienten själv i hemmet. De som behandlas med dialys har speciella kostrestriktioner och viss inskränkning av dryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om