Läraryrket ska bli mer attraktivt

Skolverket har beslutat att erbjuda 177 miljoner kronor i bidrag till landets alla kommuner och fristående skolor. Bidragen ska användas till att skapa karriärtjänster inom läraryrket. Kinda har erbjudits bidrag till tre stycken tjänster, vilket innebär 127 500 kronor.

Kinda2013-04-06 04:06

Skolresultaten bland svenska elever är som bekant sämre än önskat. För att få igång utvecklingsarbetet och öka resultaten på de svenska skolorna har Skolverket beslutat att ge bidrag till Sveriges alla kommuner. Dessa pengar ska användas till att skapa karriärtjänster i form av förstelärare och yrkesskickliga lärare på landets skolor.

Tydliga kriterier
Bedömningen om en lärare uppfyller kraven för karriärtjänsterna görs av kommunen eller den fristående skolan där läraren är verksam. Skolverket är tydliga med vilka kriterier en lärare ska uppfylla för att kunna befordras till förste- eller yrkesskicklig lärare. För den först nämnda måste läraren arbetat inom skolväsendet minst fyra år och vara dokumenterat duktig på att förbättra elevers resultat. Läraren ska vara entusiastisk och vara intresserad av att utveckla undervisningen. Kriterierna för yrkeskickliga lärare är i stort sett samma, förutom att läraren måste ha examen på forskarnivå och visat särskild pedagogisk skicklighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!