Kulturvandring längs Västra Vägen

Under måndagskvällen arrangerade Kinda kommun en kulturvandring längs Västra Vägen i Kisa. Vandringen, som ingår i temat Känn vårt Kinda, startade vid Bäck för att sedan ta deltagarna längs Västra Vägen ända till Bobergs Knöl. Cirka 100 personer deltog i vandringen där Lilian Frelin, Weimar Anderö och Jerker Carlsson var guider.

Ett 100-tal personer deltog i vandringen som gick längs Västra Vägen.

Ett 100-tal personer deltog i vandringen som gick längs Västra Vägen.

Foto:

Kinda2013-06-26 06:48


Under måndagens vandring fick deltagarna bekanta sig med bebyggelsen och de människor som varit verksamma längs Västra Vägen och Grönedegatan, men också med Kisas historia.

Fyra gårdar
Trettiotalisterna Lillian Frelin och Weimar Anderö deltog för att dela med sig av sina kunskaper kring områdets historia. Lillian Frelin som är uppväxt i Bäckgården, där vandringen startade, berättade om sitt liv och hur det var att växa upp i Bäck. Sitt starkaste minnen har hon från krigsperioden.
- Krigsperioden betydde mer än de andra slätstrukna perioderna på något vis. Vanligtvis var det bara att gå till skolan och sen var det inte så mycket mer man gjorde.
Weimar Anderö berättade om Kisas och Bäcks historia, han talade om de fyra stora gårdarna, Prästgården, Kullagården, Värgården och Gästgivargården, som utgjorde Kisa under 1600-talet och om hur Bäck till sist blev Johan i Bäcks gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!