Kulturskolan söker gemensamt bidrag med Norrköping

Kulturskolan i Kinda har tillsammans med Norrköpings kulturskola sökt bidrag för att anställa en lärare inom brassinstrument – något som svenska orkestrar skriker efter.

På Kulturskolan i Kinda hoppas Mathias Engå att man får in en lärare en dag i veckan för att lära ut brassinstrument.

På Kulturskolan i Kinda hoppas Mathias Engå att man får in en lärare en dag i veckan för att lära ut brassinstrument.

Foto: Max Elofsson / Lars-Göran Bexell

Kinda2021-04-08 12:00

Kulturskolorna i Kinda och Norrköping har gått samman och ansökt om bidrag av Kulturrådet för att anställa en lärare inom brassinstrument som kan vara på plats en dag i veckan i Kinda och resten av dagarna i Norrköping. 

– Under en träff mellan kulturskolornas chefer pratade de från Norrköping om deras önskan att satsa mer på trumpet, trombon och tuba. Svenska orkestrar skriker efter kunniga personer på de instrumenten. Att satsa mer på den biten har även varit ett mål för mig så vi pratade ihop oss och ansökte om bidrag tillsammans, säger Mathias Engå, kulturskoleansvarig i Kinda.

Hur stort är bidraget?

– Det räcker till en heltidstjänst. Vi kommer nog att få svar i maj eller juni om vi blir beviljade, men det ser bra ut så vi hoppas på det.

Under terminen har Kulturskolan i Kinda fått klara sig med färre lärartimmar då en av lärarna studerat samtidigt och endast kunnat arbeta drygt 20 procent under vårterminen. Nästa termin är läraren tillbaka fyra dagar i veckan. Och utöver bidragsansökning för ytterligare lärare söker skolan efter nya elever till hösten.

– Än så länge har vi inte haft massor av ansökningar men en handfull i alla fall.

Hur påverkas elevansökningarna av pandemin?

– Jag tror inte att det påverkar så mycket. Det är väl mer att det påverkar hur vi tar oss an lektionerna med att hålla avstånd och liknande. Och att eleverna inte får visa upp sig med konserter, det är väldigt tråkigt.

Karta: Kisa Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!